Într-o conferință de presă ținută la Bruxelles, președintele Comisiei Europene consideră că, în mandatul său, care se încheie în luna octombrie, a comis două erori: a păstrat tăcerea în cursul dezbaterilor referitoare la Brexit și a reacționat prea târziu la scandalul financiar LuxLeaks. Domnia sa a apreciat însă că, la o analiză globală, mandatul său a fost pozitiv.
Pentru Jean-Claude Juncker a sosit momentul – cu cinci luni înainte de expirarea mandatului său de președinte al importantei instituții a UE cum este Comisia Europeană – de a trage linie și a face bilanțul activității depuse. Iar dacă este cazul, este inclusiv momentul de a-și face ”mea culpa”. Sigur, domnia sa consideră că, global, activitatea sa a fost pozitivă, invocând nu o dată, de-a lungul sesiunilor plenare ale Parlamentului European, relansarea investițiilor și diminuarea șomajului. Regretă totuși două greșeli în exerciţiul funcțiunilor sale: tăcerea în campania pentru referendumul privind plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană și o reacție prea tardivă la scandalul financiar LuxLeaks. Este bine cunoscut faptul că în 2016, cu prilejul dezbaterilor privind Brexit, Juncker – aflat atunci deja de doi ani la conducerea instituției executive europene – nu a luat poziție decât rar și nesemnificativ. «Atunci», se scuză totuși Juncker, «am ascultat guvernul britanic, l-am ascultat pe premierul conservator britanic David Cameron, întrucât mi-a spus să nu intervin în campania privind Brexit».
O decizie greșită
La ora actuală, dl. Juncker consideră că decizia luată în 2016 a fost greșită, că ar fi trebuit să fie activ, «să contrazică minciunile proferate» în campania lor de susținătorii plecării din UE. Astfel, spun analiști europeni, ar fi putut fi evitată, poate, intrarea Uniunii Europene într-o criză de o amploare fără precedent. Vedem azi, la trei ani de la referendum, cum ieșirea Regatului Unit din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, încă nu a avut loc și, mai mult, a fost amânată până în 31 octombrie.
O gravă eroare
În ceea ce privește scandalul financiar LuxLeaks – o afacere ce a adus la lumină în Luxemburg acordurile încheiate de întreprinderi cu administraţia acestei țări pentru a plăti impozite mai mici – Jean-Claude Juncker susține că a reacționat, dar prea târziu. «Am așteptat prea mult timp până să intervin și consider că aceasta a fost o gravă eroare, am răspuns cu prea mare întârziere», a recunoscut el. Numai că, în acest caz, spun specialiști avizați, această eroare «gravă», cum chiar domnia sa recunoaște, este cu greu scuzabilă din partea celui care de fapt s-a aflat la conducerea Luxemburgului în perioada 1995-2013. Ca să nu mai vorbim de faptul că scandalul a izbucnit, de fapt, în urma dezvăluirilor unor «lansatori de alertă» care, apoi, au făcut obiectul unor urmăriri judiciare.