Negocieri concrete între delegațiile rusă și ucraineană sosite de luni la Istanbul au început marți la ora 7,30 GMT, a anunțat agenția turcă de presă Anadolu. Reamintim că este pentru prima oară când delegațiile celor două țări, sosite în ajun în Turcia, se reîntâlnesc în regim de prezență personală, după mai multe runde de discuții în videoconferință. Negociatorii au fost primiți de președintele turc Recep Tayyip Erdogan care, într-un discurs de deschidere a lucrărilor, le-a cerut celor două delegații să ”pună capăt actualei tragedii” din Ucraina după invadarea acestei țări de către Rusia. Negocierile au loc la palatul Dombalbahce din Istanbul, ultima reședință în Bosfor a sultanilor, ultimul centru administrativ al Imperiului otoman și unde președinția Turciei dispune de birouri. ”Ambelor părți le revine misiunea de a pune capăt acestei tragedii”, a insistat președintele Erdogan, subliniind că ”este posibil să se ajungă la o soluție acceptabilă comunității internaționale. Întreaga lume așteaptă vești bune de la dumneavoastră. Extinderea conflictului (din Ucraina – n.n.) nu este în interesul nimănui”.
Corespondenții agențiilor internaționale de presă prezenți la eveniment au remarcat prezența la deschiderea negocierilor ruso-ucrainene a oligarhului rus Roman Abramovici care, se spune, încearcă să joace rolul de mediator între Moscova și Kiev. De fapt, el apare într-o fotografie difuzată de președinția turcă, asistând la discursul introductiv al președintelui Erdogan. O altă fotografie, de data asta difuzată de RIA Novosti, îl arată pe Abramovici alături de președintele Erdogan și de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Turcia, riverană cu cei doi beligeranți la Marea Neagră, s-a preocupat încă de la începutul crizei ucrainene și apoi, după declanșarea ostilităților, să-și păstreze relațiile cu ambele părți, depunând eforturi să joace rolul de mediator. Ea este de asemenea implicată, împreună cu Franța și Grecia, în negocierea unei evacuări umanitare a miilor de civili blocați în condiții inumane la Mariuopol, oraș asediat de trupele ruse.
Bravos, Turcule ; esti precum Suleiman-Magnificul-Legiuitorul !