luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Washington și Beijing anunță o pauză în sancționarea reciprocă cu taxe vamale suplimentare

Donald Trump a dorit să relaxeze, în ultimele zile, aplicarea taxelor vamale suplimentare la produsele importate din China. La un gest similar a recurs și Beijingul.

Un armistițiu chino-american nu a fost semnat, dar climatul este mai relaxat, semnalează agențiile internaționale de presă, citând luări de poziții în cele două capitale. Bejingul și Washingtonul au anunțat, la mijlocul săptămânii trecute, o pauză în escaladarea războiului lor comercial, ceea ce va permite responsabililor chinezi și americani să reia, la începutul lunii octombrie, negocierile într-o stare de spirit constructivă. Donald Trump a anunțat amânarea până la 15 octombrie a majorării taxelor vamale la importuri din China în valoare de 250 miliarde dolari. Într-o întâlnire cu presa, la Casa Albă, el a salutat decizia Beijingului de a scuti de taxe vamale suplimentare anumite produse americane, apreciind această măsură ca «un gest puternic» înaintea unei noi runde de negocieri ce urmează să aibă loc la Washington, în prezența vicepremierului chinez Liu He.

Sunt menținute totuși unele suprataxe vamale

Afectată totuși de războiul comercial, China a fost prima care a anunțat, miercurea trecută, anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din Statele Unite. Nu este un secret că Beijingul a dorit să slăbească presiunile asupra industriașilor chinezi care suferă din cauza suprataxelor vamale, consecința lor fiind, automat, costuri suplimentare. Scutirile de taxe vamale suplimentare intră în vigoare în China la 17 septembrie 2019 și rămân valabile până la 16 septembrie 2020. Ele sunt aplicabile la: pesticide, lubrefianţi, anumite produse farmaceutice, hrană pentru peşte. Măsura anunțată este «un gest de bunăvoință» față de președintele Trump, dar taxele vamale punitive vor continua să fie aplicate la importurile esențiale din Statele Unite, inclusiv soia și carnea de porc.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...