luni, 25 mai, 2020
13.3 C
București

După uraganul Dorian, arhipelagul Bahamas este lovit de furtuna Humberto

Deja grav lovite de uraganul Dorian, insulele Bahamas sunt din nou în mare pericol după ce asupra lor s-a abătut – în noaptea de vineri spre sâmbătă – teribila furtună tropicală Humberto care complică și mai mult aducerea și distribuirea ajutoarelor umanitare.

Potrivit Centrului național american al uraganelor (NHC), Humberto se afla deja sâmbătă la orele 3,00 GMT în estul insulei Abaco și continuă să se deplaseze spre nord-vest. Un avertisment de furtună a fost emis pentru întreg nord-vestul arhipelagului Bahamas, în special în insula New Providence, unde se află capitala, Nassau, și insulele Abaco și Grand Bahama, deja în dezastru după uraganul Dorian.

Humberto poate deveni, în două sau trei zile, uragan

Această previziune a fost făcută de centrul NHC, cu precizarea că acest nou posibil uragan va urca în perioada weekend-ului și la începutul săptămânii viitoare către nord, apropiindu-se de coasta de est a statului american Florida. Șeful Serviciului meteorologic din Bahamas, Trevor Basden, a anunțat că vântul a atins peste 100 km. la oră și este însoțit de ploi extrem de puternice. Există mare pericol de inundații, ploile venind pe un sol deja saturat de apa adusă de uraganul Dorian. Furtuna a creat mari probleme la distribuirea ajutoarelor umanitare sinistraților din Abaco și Grand Bahama, unde sunt semnalate cele mai mari distrugeri. Aeroporturile din aceste două insule au fost repuse cumva în funcțiune, dar zborurile comerciale sunt limitate. Mari probleme sunt create de furtuna Humberto, care împiedică aducerea de carburanți și apă. Programul alimentar mondial, care participă la efortul internațional de salvare a celor rămași în viață în Bahamas a fost nevoit să-și suspende zborurile către insula Abaco. Locuitorii insulei Grand Bahama rămași fără locuințe au fost îndrumați spre adăposturi special create, dar și acestea în pericol din cauza furtunii.

Bilanțul distrugerilor provocate de uraganul Dorian devine tot mai grav

Bilanțul oficial al victimelor a ajuns la 52 morți, dar în mod cert este în creștere pe măsură ce sub ruine și ape sunt descoperite noi cadavre. Peste 2.000 de locuitori ai insulelor Abaco și Grand Bahama sunt adăpostiți în centre de refugiu și autoritățile sunt în căutarea altor 1.300 de persoane date dispărute de rudele supraviețuitoare. Echipele internaționale de salvare se confruntă cu dificultăți fără precedent în zonele unde accesul este foarte greu. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit vineri în Bahamas pentru un sejur de două zile, cu scopul de a discuta despre mijloacele cu care se poate veni în ajutorul populației greu lovite de catastrofele naturale dn ultimele zile. Guterres a adresat un apel la «acțiune urgentă» din partea comunității internaționale pentru combaterea efectelor încălzirii climatice, precum și la un «răspuns multilateral» în fața dezastrelor legate de acest fenomen.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. STORM 11 CHRIST 11, Storm 8 TISHBITE 8, ST.ORM. ST-Tishbite, ORM-Romania. Christ and Tishbite from Romania. Sunt nascut si crescut in Romania, de aceea definitia cereasca suna astfel in limba engleza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...