Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, că declanşează procedura de selecţie a noului procuror general al României, afirmând că până la sfârşitul lunii aprilie, atunci când expiră mandatul lui Augustin Lazăr, Parchetul General va avea o nouă conducere.
„Voi merge la minister şi voi declanşa procedura de numire a noului procuror general. La finalul lunii aprilie, expiră mandatul (lui Augustin Lazăr – n.r.) şi voi declanşa între timp şi, în felul acesta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general. Nici nu am declanşat procedura şi acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie şi atunci vom vedea. Nu avem de unde să ştim, să vedem cine se va înscrie şi atunci vom vedea”, a declarat Tudorel Toader, la ieşirea din sediul Parchetului General, citat de agenţia Mediafax.
Amintim faptul că Augustin Lazăr se află la primul mandat (28 aprilie 2016 – prezent) de procuror general şi mai are dreptul la încă unul.
Augustin Lazăr, către Tudorel Toader: „Să spună bărbătește ce probleme sunt”
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacţionat imediat după ce ministrul Toader a afirmat că a avut o întâlnire cu procurorul Elena Iordache, președintele Asociației Procurorilor. Lazăr l-a acuzat pe Tudorel Toader că „a venit tiptil la sediul instituţiei” şi nu a discutat cu conducerea Parchetului, ci doar cu un procuror care are probleme de reprezentativitate în fruntea Asociației Magistraților, Elena Iordache, notează Agerpres.
,,Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi să spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde… mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general”, a declarat Augustin Lazăr.
Potrivit acestuia, procurorul Elena Iordache trebuie să-şi rezolve problemele de reprezentativitate de la conducerea Asociaţiei Magistraţilor ,,prin adunare, nu printr-o întâlnire obscură” cu ministrul Justiţiei.
,,Să spună bărbătește ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Dumnealui a venit în instituție. Nu m-a convocat nicăieri. Dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociației Procurorilor. Acel procuror trebuie să își clarifice problemele de reprezentativitate și acest lucru se face prin adunare, nu printr-o întâlnire obscură”, a mai spus şeful Parchetului General.