Comoara din Valea Rea
În urmă cu câţiva ani, sute de obiecte din aur şi argint au intrat pe mâna căutătorilor de comori, pentru ca apoi să fie traficate pe piaţa neagră. O localnică din Valea Rea, un cătun al satului Grădiştea de Munte, a fost cea căreia i-a fost arătat locul comorilor. “Într-o noapte am văzut ţâşnind vâlvătăile din pădure. Mai multe flăcări care luminau muntele. Din bătrâni se spunea că în acea zonă fusese îngropată comoara lui Decebal. Eu nu am putut ţine acest secret, iar unii dintre vecinii mei au săpat după aur în locul pe care l-am indicat şi au descoperit comorile. Banii însă nu le-au adus fericirea”, a povestit femeia, care a locuit toată viaţa în acest ţinut. Multe dintre piesele descoperite în Valea Rea, inclusiv o căldare de galbeni (kosoni), fac obiectul unor dosare penale de crimă organizată, în care prejudiciile reclamate sunt de ordinul milioanelor de euro.
Enigmaticii kosoni
Sunt mici cât unghia, dar se numără printre cele mai valoroase monede din lume. Înainte de 1990, existau în lumea anticarilor cateva zeci de exemplare, iar prețul unuia singur depășea 2000 de dolari. Dupa câțiva ani, pe piața anticarilor au apărut câteva mii de kosoni, iar prețul s-a prăbușit, în urma acestei inflații, la câteva sute de dolari. Kosonul este singura monedă de aur din epoca regalității dacice. Ea imită denarii romani republicani din vremea lui Cezar, dar specialiștii încă nu au lămurit toate aspectele legate de kosoni. Toți kosonii au fost descoperiți în Transilvania, marea majoritate a lor chiar în zona cetăților dacice din Muntii Orăștiei, dar nici unul în săpături arheologice profesioniste. Nicăieri în altă parte a lumii nu s-au descoperit kosoni, semn că aceste monede nu au circulat. Se pare că au fost bătute anume pentru a plăti mercenari daci, care să lupte alături de Brutus în Macedonia, împotriva lui Octavian, dupa uciderea lui Cezar. Avem cunoștință de existența unor astfel de monede încă din secolul al XVI-lea, și e posibil ca numărul kosonilor descoperiți de-a lungul veacurilor în Transilvania să fie chiar de ordinul zecilor de mii. Dar ce fel de aur este aurul kosonilor?
Există două tipuri de kosoni: cei cu monogramă – care sunt cei mai numeroși – și cei fără monogramă, extrem de puțini. Înainte de 1990, aveam cunoștință de câteva exemplare fără monogramă. Acum există câteva zeci.
Kosonii cu monogramă – peste o mie, pe site-urile specializate de pe Internet – nu sunt din aur transilvan.
Este în mod clar vorba de aur din alte surse, probabil de la sudul Dunării, aur rafinat balcanic.
În schimb, kosonii fără monogramă sunt din aur de-al nostru.