12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Apare o nouă taxă. Pentru ce vom fi obligați să plătim 6,3 euro

Încă o surpriză de la guvern. O autostradă intră în linie dreaptă pentru construcție, dar scandalul a început deja, iar schimbarea guvernului pune paie pe foc.

Recent s-au încheiat negocierile pentru Autostrada Ploieşti – Braşov. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a finalizat săptămâna trecută ultima rundă de discuții pentru construcția în parteneriat public privat a șoselei de mare viteză.

Asocierea dintre cele două firme din China și Turcia urmează să vină cu oferta finală, după care comisia de evaluare va decide dacă atribuie sau nu contractul, estimat la 1,36 de miliarde de euro, scrie economica.net, citată de b1.ro.

Durata de proiectare şi execuţie a autostrăzii este stabilită la maximum patru ani, iar durata de întreţinere şi operare de către partenerul privat este de 20 de ani, scrie digi24.

Parteneriatul presupune că statul va contribui cu 25 la sută din costul investiţiei, iar partenerul privat cu restul de 75 la sută, la care se adaugă costurile de întreţinere şi operare.

Pentru recuperarea banilor se va introduce o taxă de autostradă de 6,3 euro pe suta de kilometri. Însă sunt puține șanse ca banii strânși din taxa de autostradă să acopere costurile de construcție și operare, așa că statul va trebui să suporte diferența.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a ajuns la o înțelegere cu asocierea China Communications Construction Company – Makyol Insaat Sanayi Turizm pentru realizarea în regim de parteneriat public-privat (PPP) a autostrăzii Ploiești-Brașov. Autostrada Ploiești-Brașov ar putea fi astfel primul drum de mare viteză care va fi construit în regim de PPP, pentru care șoferii vor plăti taxă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în şedinţa CSAT din luna iulie a aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional.

La finele anului trecut, Viorica Dăncilă spunea că termenul realist pentru finalizarea autostrăzii Comarnic- Braşov este anul 2024, dar spera ca şantierul să fie gata mai devreme, în condiţiile în care la începutul lui 2019 urma să fie desemnat constructorul câştigător.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Rog nu aprindeti spiritele cu stiri bombastice fara noima.
    Taxa, daca va fi una, se va aplica numai atunci cand auoistrada va fi gata si se va putea circula pe ea.
    In momentul de fata nu exista nici macar un contract iar aiureli dintr-astea sau mai vehiculat fara nici un rezultat.
    Mai multa seriozitate daca vreti sa va mai mentineti bruma de credibiliatate care v-a mai ramas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW