20.8 C
București
marți, 18 mai

Austria: O ceremonie cu fast în memoria «pionierului» extremei drepte (FPO), Joerg Haider

Se împlinesc zece ani de la decesul, în urma unui accident de automobil, a animatorului partidului de extremă dreapta din Austria (Partidul Libertății din Austria – FPO), Joerg Haider. În memoria sa a fost organizată o amplă ceremonie în Carinthia (landul meridional al Austriei), cu participarea a însuși vicecancelarului austriac, Heinz-Christian Strache, actualul lider al FPO.

Prezența – surprinzătoare – la o astfel de ceremonie a vicecancelarului Strache a fost justificat prin funcția pe care o deține de lider actual al partidului condus cândva de Haider, actualmente în coaliția la guvernarea Austriei. Presa austriacă, și nu numai, reamintește și chiar remarcă faptul că, în 1986, când Haider a venit la conducerea FPO, acesta era un partid ce nu putea obține la un scrutin mai mult de 10% din voturi. El a reușit însă să-l transforme profund, devenind un partid antimigrație. Decenii de-a rândul, FPO în versiunea Haider s-a impus, reușind marea lovitură la alegerile din 1999, când a ajuns pe poziția a doua, cu 27% din sufragii, intrând astfel la guvernarea din perioada 2000-2006. Un deceniu mai târziu, fără vreo reacţie a Uniunii Europene, FPO intră din nou la guvernare în coaliție cu conservatorii. Ceremonia cu fast din Carinthia, spun corespondenți de presă acreditați la Viena, se datorează faptului că membrii acestei formațiuni politice nu uită niciodată că ceea ce este azi FPO în configurația politică austriacă este rezultatul modului în care l-a condus și acționat Haider. Se subliniază, ori de câte ori este cazul, că Haider este cel ce a făcut din FPO una din principalele formațiuni politice din Austria. Dar, tot de la el a rămas retorica antimigrație, devenită astăzi ceva normal în politica Austriei.

Joerg Haider rămâne totuși o figură controversată în Austria…

…În special din cauza numeroaselor scandaluri ce au marcat cariera sa politică. Fiul unui cizmar ce s-a declarat nazist din primul moment, Haider a făcut, la rândul său, nu o dată apologia politicii celui de-al III-lea Reich. Așa se explică faptul că, la 10 ani de la moartea sa, Haider nu are doar urmași fideli, ci și detractori care nu uită gesturile, declarațiile, acțiunile provocatoare ale acestuia. Nu puțini austrieci sunt însă surprinși că Haider a rămas în continuare foarte popular în Carinthia, land pe care l-a condus vreme de 10 ani. Un sondaj de opinie arată că 36% din cetățenii acestui land ar fi gata să-l voteze din nou pe Joerg Haider.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW