Automobilul “Made in China” debarcă în Europa

Va trebui să ne obișnuim cu apariția pe străzile Europei a tot mai multe automobile “Made in China”, afirmă miercuri într-un comentariu postul de radio Europe 1. Este în pregătire o bulversare serioasă în lumea automobilelor. Mărci chineze vor invada în curând piața europeană. Pentru moment are loc o debarcare “lejeră”. Europa a importat anul trecut doar 50.000 automobile “made in China”, pe o piață de 12 milioane de automobile. Este deci normal ca încă să nu fie întâlnite prea multe astfel de automobile în stradă. Sunt rare modele precum Tang, Lynk sau XPeng. Ele sunt câteva dintre modelele ce se vând Europa, dar restul rămân deocamdată confidențiale. Se așteaptă ca, până în 2025, pe piețele europene să apară un număr de zece ori mai mare decât anul trecut. Va ajunge, deci, la jumătate de milion.

Coșmarul constructorilor europeni de automobile

Da, așa este, spune comentatorul postului de radio mai sus menționat, deoarece mărcile chineze atacă piața europeană tocmai acolo unde provoacă cel mai mare rău: vin cu modele electrice mult mai ieftine decât ale europenilor. Iar acest lucru este posibil, deoarece constructorii chinezi primesc ajutoare masive din partea statului, ceea ce le permite amortizarea costurilor pe o piață imensă și într-o creștere puternică. Și apoi, deoarece barierele la intrarea pe piața automobilelor electrice sunt mult reduse față de cele pe piața clasică. Un automobil electric înseamnă mai puţine componente, o tehnologie la care accesul este mult mai facil.

Intervine însă transportul automobilelor din China până în Europa, ceea ce crește prețul. Se adaugă apoi 10% taxele vamale. Dar, oricum, afacerea este rentabilă, dovadă în acest sens fiind faptul că unii constructori occidentali importă ei înșiși din China automobile pe care ei le fabrică în China. Volvo, care a fost cumpărat de către grupul chinez Geely, aduce în Europa modelul S90, o berlină mare, de la uzina sa chineză. “La Spring” de la Dacia, care este un automobil electric fabricat în China, va fi în curând importat, ceea ce provoacă semne de întrebare în grupul Renault. BMW, de asemenea, va importa din China modelul electric iX3.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW