vineri, 3 aprilie, 2020
11.2 C
București

Brexit: Ultima carte, plină de riscuri, pusă în joc de Theresa May

Theresa May a pus în joc demisia din funcția de premier, în speranța că va ralia o majoritate parlamentară în sprijinul retragerii din UE negociate de ea cu Bruxellesul, evitând astfel Brexitul fără acord.

Respingerea, miercuri seară, în Camera Comunelor a tuturor celor opt moțiuni indicative, respectiv scenarii posibile ale divorțului de UE, reprezintă o decepție și în același timp o ușurare. O decepție temporară, deoarece moțiunile care cereau organizarea unui nou referendum, o uniune vamală sau un abandon pur și simplu al Brexitului aveau meritul de a simplifica rapid situația. Ușurare, deoarece moțiunile prezentate nu legau guvernul. În schimb, europenii știu acum ceva clar: «ceea ce parlamentul britanic nu vrea, dar nu ceea ce dorește».

Theresa May este dispusă să se sacrifice pentru a salva acordul pe care l-a negociat chiar ea cu Bruxellesul. «Sunt gata să părăsesc postul de premier mai devreme decât era prevăzut, cu scopul de a face ceea ce este bun pentru țara noastră și partidul (Conservator) nostru», a anunțat doamna May miercuri în fața deputaților conservatori. Dna May recunoștea, cu același prilej, că a constatat existența unei dorințe de abordare nouă a dosarului Brexit și chiar de o nouă conducere la următoarea fază a negocierilor Brexit ce ar urma să determine în cele din urmă viitoarea relație a Regatului Unit cu Uniunea Europeană. Într-un comunicat publicat de cabinetul său ministerial, domnia sa a făcut precizarea că nu se va opune în niciun fel unui astfel de demers. A pus însă o condiție precisă pentru a demisiona: deputații să voteze în favoarea acordului de retragere din UE realizat în noiembrie trecut chiar de ea cu Bruxellesul, dar respins în două rânduri de Camera Comunelor. Rămâne de văzut dacă această lovitură de teatru – o posibilă demisie – va fi suficientă, în condițiile în care deputații au respins, miercuri seară, absolut toate scenariile alternative ale Brexitului. În plus, partidul naționalist nord-irlandez DUP, care-i asigura doamnei May majoritate în parlament, a anunțat deja că nu va vota sub nicio formă acordul de divorț realizat în noiembrie anul trecut. S-a aflat însă că unii dintre fervenţii susținători ai plecării din UE, între care și fostul ministru de Externe Boris Johnson, încep să realizeze că, întrucât nicio alternativă nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adjudecată – ceea ce agravează riscul unui Brexit fără acord – ar fi oricum mai bine să fie acceptat acordul realizat de Theresa May cu Bruxellesul.

Niciun scenariu alternativ acceptat de deputații britanici

Opt scenarii alternative privind Brexitul au fost supuse la vot, dar niciunul nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării, prilejuind – spun corespondenți de presă din Londra – dezbateri, schimburi de replici extrem de tensionate. La o primă analiză, această situație înclină spre o « catastrofă» pentru parlament, care a dorit și a reușit să capete rolul dominant în abordarea dosarului Brexit. O concluzie s-a desprins însă din voturile de miercuri seară asupra scenariilor de plecare din UE: două dintre posibilități au întrunit voturi din cele mai numeroase – varianta organizării unui al doilea referendum privind Brexit (cu cel mai mare număr de voturi favorabile, deși cele împotrivă au decis respingerea opțiunii) și scenariul unei uniuni vamale, la care doar 8 voturi împotrivă au decis respingerea și a acestei soluții.

Cu fiecare zi, Westminster se afundă tot mai mult în criză

Corespondentul RFI la Londra relatează că, miercuri seară, Camera Comunelor arată ca o mulțime dezlănțuită. Un deputat scria apoi, sub anonimat, în «Times»: «Când plec spre Camera Comunelor, am senzația că merg la război sau la înmormântarea unui apropiat. Prietenii îmi urează succes. Unii îmi spun să rezist, să ies cu bine din situație, iar eu nu mai sunt sigur de acest lucru».

Decepție, dar și ușurare la Bruxelles

Pentru europeni, evenimentele londoneze nu aduc claritate suplimentară, dincolo de faptul că deputații britanici lasă a se înțelege că analizează amânarea datei de 29 martie fixată inițial pentru plecarea din UE a Regatului Unit. Pentru cei 27 de membri care rămân în UE, respingerea, miercuri seară, în Camera Comunelor a tuturor celor opt moțiuni indicative, respectiv scenarii posibile ale divorțului de UE, reprezintă o decepție şi în același timp o ușurare. O decepție temporară, deoarece moțiunile care cereau organizarea unui nou referendum, o uniune vamală sau un abandon pur și simplu al Brexitului aveau meritul de a stimula orientarea spre un scenariu ce ar fi simplificat rapid situația. Ușurare, deoarece moțiunile prezentate nu legau guvernul. În schimb, europenii știu ceva clar: «ceea ce parlamentul britanic nu vrea, dar nu ceea ce dorește».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

România a ajuns la 3.183 persoane infectate cu coronavirus

Până astăzi, 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.183  de cazuri de persoane infectate cu virusul...

Prețurile mondiale la alimente scad în martie

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboarăprețurile internaționale pentru produsele alimentare majore.

Cum va circula metroul în perioada Sărbătorilor Pascale

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an, Metrorex reorganizează circulaţia trenurilor de metrou. În...

ISF susține reconversia șomerilor în intermediari de asigurări

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, la propunerea Institutului de Studii Financiare, a adoptat Decizia nr. 451/02.04.2020, prin...

TRENDING