Obiectivele climatice ale Uniunii Europene pe termen lung pentru reducerea emisiilor de CO2 în clădiri sunt clare și indică o importanță tot mai mare a pompelor de căldură. La acest moment, multe industrii implicate în acest sector au început să fuzioneze în procesul de convergență.
Din partea sa, Industria Europeană a Căldurii se angajează să atingă obiectivele și să contribuie cu o agendă de afaceri progresivă, stimulând schimbarea pieței către o eficiență energetică sporită și o pătrundere mai largă a încălzirii bazate pe surse regenerabile, punând consumatorii în centrul atenției.
România promovează pompele de căldură ca principali vectori de susținere a inițiativelor climatice inițiate de Uniunea Europeană
În prezent, mulți producători și distribuitori de pompe de caldura și alte soluții regenerabile de încălzire sunt implicați în procesul de restabilire a echilibrului din atmosferă, inițiat de UE. Printre aceștia se numără și Clima Center din România.
Într-o declarație surprinsă de unul dintre fondatorii companiei se arată că: „Ne angajăm să promovăm doar tehnologii de mare eficiență energetică, oferind beneficii reale consumatorilor români în ceea ce privește confortul și impactul asupra mediului. Cea mai mare eficiență o au, evident, pompele de căldură aer – apă, apă – apă și cele pentru ACM, dar există și produse solare care antrenează aceleași rezultate.”
Strategia UE privind emisiile reduse de carbon pentru clădiri va declanșa schimbări importante pe piața de încălzire, cu un rol din ce în ce mai mare al sistemelor de eficiență ridicată și a rolului central al consumatorilor, iar asta până în anul 2030. O schimbare reală se va produce, însă, doar dacă industriile (respectiv furnizorii și distribuitorii de energie, producătorii și instalatorii de tehnologie, precum și actorii din sectorul financiar) acționează în sincron cu obiectivul stipulat de Tratatul de la Paris, cu deadline până în 2050.
Este sau nu energia regenerabilă o provocare pentru Uniunea Europeană?
Analizând problemele care traversează sectorul energiei regenerabile la acest moment, producători și distribuitori de soluții termice, printre care și Clima Center, au ajuns la concluzia că provocarea de azi nu este o provocare tehnologică. Boilerele cu pompă de căldură, hibridele, pompele de căldură, boilerele termoelectrice, boilerele din biomasă, pompele de căldură cu gaz (hibridă), celulele de combustie sunt toate tehnologii existente care pot contribui la schimbarea (în bine) a energiei.
Provocarea de astăzi este de a crește gradul de conștientizare în rândul consumatorilor cu privire la beneficiile sistemelor eficiente din punct de vedere energetic, de a le face din punct de vedere financiar atractive pentru a trece la acestea și de a sprijini instalatorii în aducerea schimbării pe piață.
Eficiența energetică este principala activitate a companiilor membre EHI, încântate de această viziune politică ce pune eficiența energetică pe primul loc, deoarece aceasta este cheia pentru a elibera potențialul pe piețele europene și, în același timp, oferă oportunități tot mai mari pentru producătorii europeni, acasă în Europa, dar și pe piețe în creștere precum China. Sunt preconizate noi colaborări cu alte industrii pentru a identifica acțiuni de consolidare reciprocă în vederea transformării aceastei viziuni în realitate. Totodată, vânzările pompelor de căldură sunt proiectate să prospere la un coeficient de 11,7% CAGR până în 2027.
Întrucât prețurile pompelor de căldură sunt considerabile, mulți români și europeni depind în mare măsură de finanțare. România deja a implementat un program în curs de desfășurare, numit Casa Verde. Înainte de a aplica, trebuie să citiți cu atenție condițiile pentru înscrierea in programul Casa Verde.
Planul implică subvenționarea tehnologiilor care se folosesc de energia regenerabilă și nu numai. Multe țări au sesizat potențialul energetic și financiar al funcționarii pompelor sau panourilor solare, sub forma unor randamente crescute drastic. De altfel, acesta este cel mai important factor care determină creșterea pieței în România, iar mai departe în întreaga Uniune Europeană.