Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Austriei, a transmis ieri un avertisment îngrijotător României. El a susţinut că cei 30 de ani parcurşi de la Revoluţie nu le sunt de ajuns românilor pentru a reduce decalajul de venituri faţă de Vestul Europei.
Conform acestuia, convergenţa condiţiilor de trai ale ţărilor din regiune către economiile din Occident a încetinit după criza financiară şi economică din 2008, astfel că va fi nevoie de mai mult de o generaţie pentru a reduce decalajul.
„În timp ce convergenţa deplină a PIB/locuitor până în 2030 părea un scenariu realist în anii de boom economic care au precedat criza din 2008, acest obiectiv s-a îndepărtat din ce în ce mai mult în viitor. Va fi nevoie de mai mult de o generaţie pentru a reduce decalajul de venituri“, a apreciat Ewald Nowotny, care este şi membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), la o conferinţă organizată joi de Banca Naţională a României (BNR), potrivit zf.ro.
Astfel, speranţele de armonizare a nivelurilor veniturilor cu standardele occidentale într-o singură generaţie, cum se estima la începutul tranziţiei, nu mai sunt plauzibile.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezent şi el la conferinţă, a arătat că România nu este sceptică în privinţa adoptării euro, dar pentru a realiza trecerea la moneda europeană este nevoie de realism.
Isărescu a arătat că România a parcurs un drum lung în privinţa convergenţei economice, înregistrând o creştere a PIB/locuitor până la 58,6% din media zonei euro în 2017, dar procesul este departe de a fi finalizat.
El a arătat că atingerea unui anumit grad de convergenţă a venitului pe cap de locuitor înainte de trecerea la euro este esenţială.
ADVERTISING