- Energia verde și tehnologiile inovatoare de producție ar putea face din amplasamentul platformei chimice Ludwigshafen un punct central, de referință, pentru protecția mediului în industria chimică
- Parcul eolian offshore suplimentar, cu o capacitate de 2 GW, ar furniza BASF energie electrică verde pentru procesele de producție fără CO2, începând cu anul 2030
- Scrisoarea de intenție se concentrează pe nevoia industriei chimice de a deveni neutră din punct de vedere climatic și de a utiliza hidrogenul produs fără emisii de CO2
Reprezentantul BASF, Dr. Martin Brudermüller, și cel al RWE, dr. Markus Krebber, însoțiți de președintele Uniunii industriilor miniere, chimice și energetice (IG BCE) Michael Vassiliadis, au prezentat în Ludwigshafen – Germania, o idee de proiect care arată modul în care producția industrială poate deveni durabilă și sustenabilă pe viitor. Proiectul prevede un parc eolian suplimentar offshore, cu o capacitate de 2 GW, cu rolul de a furniza platformei chimice Ludwigshafen energie electrică verde și pentru a permite producția de hidrogen fără emisii de CO2. Scopul este de a electrifica procesele de producție ale substanțelor chimice de bază, procese care se bazează în prezent pe combustibili fosili.
Acest lucru va implica utilizarea tehnologiilor fără emisii de CO2, cum ar fi cuptoarele cu abur încălzite electric, pentru a produce produse petrochimice. BASF lucrează deja cu parteneri la dezvoltarea acestor tehnologii. Pentru a avansa proiectul comun, directorii executivi ai BASF și RWE au semnat o scrisoare de intenție care vizează o cooperare pe scară largă, pentru crearea de capacități suplimentare de producție a energiei regenerabile și utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru protecția mediului.
„Împreună vrem să accelerăm tranziția către o industrie chimică neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, prin electrificare și prin utilizarea hidrogenului produs fără CO2”, au spus Brudermüller și Krebber. Michael Vassiliadis, președintele Uniunii industriilor miniere, chimice și energetice (IG BCE), a comentat: „Doi parteneri puternici fac tangibilă și concretă transformarea și tranziția către energia electrică prietenoasă cu mediul înconjurător. Susținem acest proiect major, fiindcă este un simbol pentru capacitatea inovatoare a industriei și a oamenilor săi. Aceștia lucrează cu mare pasiune și expertiză pentru a modela transformarea și merită tot sprijinul pe care îl pot obține.”
Aceste planuri ar putea duce la evitarea generării a aproximativ 3,8 milioane de tone metrice de emisii de CO2 pe an, din care 2,8 milioane de tone ar proveni chiar de la BASF, din Ludwigshafen.
Acestea arată foarte clar modul în care protecția mediului și competitivitatea pot fi armonizate în industria chimică. Pentru construirea parcului eolian nu ar fi necesare subvenții publice.
Martin Brudermüller, președintele Consiliului de administrație al BASF SE, a subliniat: „Fără disponibilitatea unor volume suficiente de energie electrică din surse regenerabile, la prețuri competitive, viitoarea noastră transformare nu va fi posibilă. Acest obiectiv este realizabil numai printr-o cooperare inovatoare și intensivă între politică și industrie. Și necesită colaborare pe lanțurile valorice. Prin parteneriatul nostru între RWE, ca lider în generarea de energie electrică și BASF, lider în domeniul producției chimice, întrunim condițiile prealabile necesare și avem voința de a modela lucrurile.
Markus Krebber, CEO al RWE, a adăugat: „Construirea unui nou parc eolian offshore, încă din faza de proiectare, pentru un client industrial precum BASF, care își va converti producția pentru a se baza pe electricitate verde și hidrogen, ar fi o premieră pentru Germania. Implementarea propunerii noastre ar reprezenta un prim pas înainte pentru expansiunea energiilor regenerabile. Desigur, mai există câteva întrebări deschise, dar vrem să promovăm acest lucru – cu cât mai rapid, cu atât mai bine. Așa vom putea modela tranziția energetică.”
Realizarea acestui plan necesită un cadru de reglementare adecvat. Factorii de decizie politică au declarat că intenționează să crească în mod semnificativ obiectivele de expansiune pentru energiile regenerabile și să accelereze proiectele de extindere a capacității lor. Pentru ca acest lucru să aibă succes, va trebui să existe un proces de licitație și pentru alte site-uri de proiecte offshore, ale căror planuri actuale prevăd utilizarea de energie regenerabilă doar după 2030. Companiile își doresc ca aceste site-uri să fie desemnate specific pentru licitații axate pe procese de transformare industrială. Un alt factor important: energia verde nu ar trebui să fie supusă taxei EEG. În plus, în prezent, nu există un cadru de reglementare pentru producția de hidrogen fără emisii de CO2.
Cu proiectul prezentat astăzi, BASF și RWE arată cum poate avea succes o transformare inteligent planificată a sectorului industrial din Germania. „Suntem convinși că producția industrială neutră din punct de vedere ecologic „made in Germany” asigură faptul că valoarea adăugată și ocuparea forței de muncă rămân în Germania și deschid oportunități de export pentru noile tehnologii”, au spus Brudermüller și Krebber.