Studiu Declic
Studiul ”Evoluția și perspectivele Gazului Fosil în România”, lansat joi de Comunitatea Declic, arată de ce gazele nu au viitor economic și de ce nu ar trebui incluse în finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Studiul, realizat de analistul în energie Andrei Ilaș, poate fi citit integral aici: https://gaz.declic.ro/
Analiza lămurește mai multe controverse apărute în spațiul public, precum necesitatea României de a importa gaz pentru consum, blocarea exploatărilor de la Marea Neagră și viitorul economic al investițiilor în gaz.
”România este una dintre țările cel mai puțin dependente de importurile de energie fosilă: importă doar 14% din gazul consumat, iar consumul de gaz este în scădere. De asemenea, doar 26% din gaz merge către consumatorii casnici, restul, către industrii”, conform datelor analizate de Andrei Ilaș, la solicitarea Declic.De aceea, investiția banilor europeni în gaz nu reprezintă o soluție economică eficientă și, prin urmare, cerem Guvernului Cîțu să renunțe la planurile de finanțare a extinderii rețelei de gaz din PNRR.
De asemenea, studiul abordează problema exploatărilor de gaz de la Marea Neagră.
”Principala problemă pentru exploatările de gaz de la Marea Neagră o reprezintă costurile de extracție, nu taxele aplicate de stat”, evidențiază studiul ”Evoluția și perspectivele Gazului Fosil în România”.
Costurile de extracție a gazelor de la Marea Neagră nu permit un preț competitiv, nici măcar în raport cu gazele importate.
Potrivit studiului, ca să devină rentabile exploatările de la Marea Neagră, trebuie transformate în exploatări de energie eoliană. Pentru asta, România trebuie să adopte o lege a energiei eoliene offshore.
Toate acestea, în contextul în care România va trebui să își reducă semnificativ consumul de combustibili fosili în următorii 30 de ani, pentru a realiza, alături de Uniunea Europeană, obiectivul neutralității climatice.“Reformele și investițiile prevăzute în PNRR trebuie să fie compatibile cu obiectivul Uniunii Europene de scădere cu 55% a emisiilor cu efect de seră până în 2030. În acest context, investițiile în combustibil fosil pot mări decalajul față de economiile vestice care se orientează spre surse de energie mai puțin poluante și mai puțin costisitoare pe termen lung”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.Studiul estesingura analiză publică existentă în acest moment legată de subiectul combustibililor fosili și a fost achitat integral din donațiile membrilor Comunității Declic, în contextul în care Guvernul insistă să propună finanțarea extinderii rețelelor de gaz prin Fondul de Redresare și Reziliență al UE – o investiție fără viitor, în dezacord cu recomandările Pactului Ecologic European.
Fondul de Redresare și Reziliență este mecanismul de finanțare al Uniunii Europene conceput pentru a susține economia statelor membre în contextul crizei sanitare și climatice.
Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, aproximativ 900.000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.
” România, una dintre țările cel mai puțin dependente de importurile de gaz „. Totusi … pe la tara, imediat dupa ’89 , romanii platira toate angaralele pentru a avea gaze . Dara … nici dupa 31 de ani gaze n-avura , pen’ca doar ” gazosi – emanatii puturoase” avura in mot !