BCE: Să nu ne facem iluzii. Relansarea nu va fi rapidă în Europa

Reactivarea economică începută în lunile mai și iunie în țări din zona euro nu trebuie să ne creeze iluzia că relansarea va fi rapidă, avertizează economistul-șef al Băncii Centrale Europene, irlandezul Philip Lane. Consumul și investițiile, spune el, „vor rămâne durabil afectate de coronavirus”.

Va fi, subliniază Philip Lane, „imprudent” să se tragă concluzii prea rapide pe baza rezultatelor, mai puțin dramatice, ceva mai promițătoare înregistrate în al doilea trimestru al acestui an pe continentul european. Deblocarea economiei europene a progresat mai rapid în lunile mai-iunie decât se prevăzuse inițial, dar, consideră economistul-șef al BCE, ea ar putea determina o accelerare „mai puțin marcată” a activității economice în trimestrul al treilea, „un număr mai mare de sectoare trecând de la faza redeschiderii la o rată de creștere mai progresivă”. În plus, adaugă el, datele privind evoluțiile din al doilea și al treilea trimestru trebuie evaluate împreună pentru a avea un tablou real.

Perspective incerte

Prima estimare a Eurostat privind evoluția PIB-ului în zona euro în al doilea trimestru a fost o creştere de 12,1% în comparație cu trimestrul anterior, când BCE anticipase un recul de 13%. Dar esența șocului a apărut în luna aprilie, fiind rezultatul măsurilor de izolare mai mult sau mai puțin severe din țările europene. Începând din luna mai și cumva mai evident în iunie, indicatorii activității economice au arătat o redresare în zona euro. Deși a avut loc o reluare a activităților economice, recunoaște Philip Lane, rata de creștere rămâne extrem de scăzută, iar perspectivele sunt realmente foarte incerte.

O îndelungată convalescență

Incertitudinea existentă în privința evoluției pandemiei, notează economistul citat, continuă să frâneze consumul intern și investițiile întreprinderilor. În ansamblu, spune el, ne putem aștepta la situația în care reducerea locurilor de muncă și a veniturilor să determine o creștere a tendinței gospodăriilor de a face economii pentru perioade mai grele. În același timp, o anchetă privind creditele bancare arată că este posibilă și o netă înăsprire a normelor pentru acordarea de credite, împrumuturi întreprinderilor, parțial din cauza diminuării progresive prevăzută la sistemele de garantare a creditelor de către stat.

Toți acești factori menționați de economistul-șef al BCE ne ajută să explicăm de ce economia va avea nevoie de mult timp pentru a se reface complect după șocul pandemiei. Este vorba de o lungă convalescență care cere un important suport prin politică bugetară și monetară.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW