0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Belarus: Continuă manifestațiile anti-Lukaşenko. Opoziția și-a schimbat tactica

Opoziția din Belarus s-a aflat duminică din nou în stradă pentru a cere plecarea de la putere a lui Aleksndr Lukașenko. “Le Point”, citând France Presse, relatează că protestatarii din Belarus și-au schimbat tactica de acțiune, în încercarea de a evita represiunile de o rară violență la care sunt supuși de către forțele de ordine. În ultimele săptămâni, opozanții actualului regim de la Minsk au renunțat la organizarea uriașelor proteste din centrul Minskului și au adoptat tactica mitingurilor și marşurilor cu mai redusă participare, dar organizate în toate cartierele capitalei. Astfel, relatează France Presse, duminica trecută, în ciuda gerului și a căderilor de zăpadă, au avut loc 25 de adunări în diverse cartiere ale Minskului, la fiecare din ele participând câteva sute sau chiar peste 1.000 de manifestanți anti-Lukașenko.

Cetățenii sunt chemați la protestele organizate la nivel de cartiere, la așa-numitele “marșuri ale vecinilor”, din Lituania, de către lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia.

“Obiectivul nostru, a declarat corespondentului AFP un tânăr manifestant purtător al drapelului roșu-alb al opoziției, este organizarea de noi alegeri prezidențiale libere, demisia lui Lukașenko și eliberarea deținuților politici”…

“Noi nu suntem oameni răi sau agenți ai străînătății, cum ne consideră Lukașenko și șeful diplomației ruse Lavrov. Noi suntem cetățeni belaruşi care vor pace, liniște și respectarea drepturilor omului”, a adăugat tânărul manifestant prezent la unul din mitingurile de carter de la Minsk.

Represiunile continuă

Informații de la fața locului semnalează că importante coloane de manifestanți erau prezente duminică în toate cartierele capitalei. Poliția lui Lukașenko alerga disperată din cartier în cartier, încercând să împrăștie mitingurile. Au avut loc câteva incidente, poliția făcând uz de gaze lacrimogene, bastoane și operând zeci de arestări.

Ca în fiecare duminică, centrul capitalei, Minskul, a fost blocat de importante forțe de securitate însoțite de vehicule blindate și tunuri cu apă. Mai multe stații de metrou au fost închise, iar Internetul limitat.

Sprijinit de Moscova, Lukașenko refuză în continuare să plece de la putere și, până acum, după atâtea săptămâni de proteste, el nu a evocat decât niște vagi reforme constituționale în încercarea de a calma revolta opoziției.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. MIN.S.K. 5/12 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5, HRISTOS 12; Minsk 11 Hristos 11, Maria 11, Tisbitul 11; MIN-Mintea, S-Sud, K-Potasiu. Mintea de la potasiul din sud a Lui Hristos. Potasiul din sud e in Casa Raiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW