0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Franța: Legea privind “securitatea globală” a provocat un val de proteste și grave incidente cu forțele de ordine în întreaga ţară

Circa 133.000 de persoane, peste 500.000 potrivit organizatorilor, au manifestat sâmbătă în peste 70 de localități de pe teritoriul Franței, în cadrul așa-numitelor “marșuri ale libertății”.

Concret, francezii prezenți pe străzile Parisului și ale tuturor marilor orașe din țară au protestat față de textul legii privind “securitatea globală”, în special împotriva articolului 24 care restrânge posibilitatea de a filma operațiunile forțelor de ordine, mai exact a violențelor la care recurg polițiștii și jandarmii împotriva demonstranţilor. “Cine ne va proteja împotriva forțelor de ordine?”, “Jos armele și vom renunţa la camerele de filmat“, “NU, statului polițienesc” era scris pe unele dintre panourile purtate de cei peste 46.000 de manifestanți la Paris. Multe alte panouri aveau lozinci împotriva textului legii “securității globale”, considerată atentat la “libertatea de expresie”, atentat “la statul de drept”.

Posturile franceze de televiziune au difuzat scene de o violență fără precedent petrecute sâmbătă după-amiază la Paris. Zeci de manifestanți, relata TV5, s-au luptat cu forțele de ordine. Un bilanț provizoriu publicat de ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a precizat că 37 polițiști și jandarmi au fost răniți la Paris. Corespondenții posturilor de televiziune au remarcat că dacă inițial manifestația de la Paris a avut un caracter pașnic, în cursul după-amiezii au izbucnit incidente cu forțele de ordine în apropiere de Place de la Bastille. Grupuri de manifestanți au ridicat baricade și au aprins mai multe focuri . Confruntări violente au avut loc până seara târziu între forțele de ordine și grupuri de “militanți antifascişti”, îmbrăcați în costume negre , arborând drapele antifasciste, ridicând baricade și cântând “Siamo tutti antifascisti”. Poliția a lansat grenade lacrimogene. Manifestanții au răsturnat un camion, au pus foc la clădirea Băncii Franței situată în Place de la Bastille, au incendiat un chioșc situat în zona respectivă. Pentru evacuarea manifestanților violenți, relatează jurnalistul de la “Le Figaro”, forțele de ordine au folosit camionul cu apă.

În restul Franței, mii de francezi au organizat manifestații similare la Lyon, Marseille, Rennes, Lille, Montpellier, Strasbourg sau Bordeaux. Incidente cu forțele de poliție au avut loc în special la Lyon, unde s-a intervenit cu tunul de apă pentru dispersarea manifestanților, precum și la Strasbourg, unde forțele de ordine au recurs la gazele lacrimogene.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW