Belarus: Parchetul general cere Lituaniei extrădarea opozantei Svetlana Tihanovskaia. Lituania refuză

Autoritățile de la Minsk au anunțat vineri, într-un comunicat, că au cerut Lituaniei extrădarea Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, urmărită în justiție pentru rolul său în mișcarea contestatară post-electorală din 2020 împotriva controversatei realegeri a președintelui Lukașenko. Svetlana Tihanovskaia, a precizat Parchetul, este acuzată de „crime împotriva ordinei și securității publice”, de „tulburări de masă”, acuzații pentru care este pasibilă de o pedeapsă între 3 și 5 ani închisoare. Amenințată de serviciile de securitate de la Minsk deoarece s-a aflat în fruntea manifestațiilor anti-Lukașenko, Tihanovskaia a fost nevoită să se refugieze în Lituania. Ea a insistat în declarațiile sale asupra caracterului pașnic al manifestațiilor și a denunțat recurgerea la forță și represiunile comise de autorități împotriva mișcării vizând înlăturarea regimului Lukașenko.

Vilnius respinge categoric cererea Minskului

Autoritățile lituaniene au respins ferm solicitarea autorităților Belarus. „Toți cei care au găsit refugiu în Lituania se pot simți în securitate și nu vor fi predați regimurilor care-i urmăresc în justiție, fie pentru lupta sa pentru democrație și libertatea de exprimare, fie pentru credința religioasă”, a declarat într-un comunicat șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis.


Foto: By Ministerie van Buitenlandse Zaken – https://www.flickr.com/photos/ministeriebz/50637623466/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=96777527

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW