Un grup de experți mandatați de OMS cheamă la reforme urgente în sistemul sanitar mondial

„Dacă nu facem nimic, nu ne vom putea proteja de o viitoare pandemie”. Acesta a fost avertismentul lansat de grupul independent de experți mandatat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a pregăti răspunsul la pandemii. El a chemat la măsuri urgente de reformare a sistemului sanitar internațional. În opinia experților respectivi, o principală adaptare la condițiile actuale este „depolitizarea OMS”. Prea mult timp s-a pierdut, subliniază ei, la începutul actualei pandemii, atât din partea statelor, dar și din partea OMS. Au fost luate decizii proaste, a existat lipsă de voință și nu a existat coordonare între țări. Acestea au fost, potrivit grupului de experți, cauzele pentru care omenirea nu a luptat încă de la început eficient contra Covid-19 și nu a luat măsuri de răspuns la pandemie. Experții „deploră reacția tardivă a guvernelor”.

Unele decizii regretabile

Copreşedintele grupului de experți, fostul premier neozeelandez dna Helen Clark, regretă de asemenea unele soluții alese de OMS: „Când OMS a declarat urgență sanitară mondială, nu trebuia impuse restricții la călătorii. Trebuie să ținem cont că nu mai suntem în Evul Mediu. Pe atunci, înaintea maladiilor oamenii se deplasau pe jos sau pe spatele măgarilor, ceea ce nu mai este cazul azi”.

Depolitizarea OMS

Experții cer țărilor bogate și fabricanților de medicamente să autorizeze toate statele să -și fabrice vaccinuri, încredinţându-le voluntar licențele. Cer de asemenea trimiterea de inspectori ai OMS în teren și crearea unui organ specializat în pandemii în genul Consiliului de Securitate. Ei preconizează de asemenea o depolitizare a OMS. Sunt măsuri puternice care vor da naștere, fără îndoială, multor discuții în Adunarea generală a acestei organizații ce urmează să aibă loc peste două luni și jumătate.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW