Chirurgia bariatrică include mai multe proceduri specifice menite să reducă greutatea corporală prin efectuarea anumitor modificări la nivelul sistemului digestiv. Aceste proceduri pot fi recomandate atunci când schimbarea dietei și exercițiile fizice nu au avut efectul dorit sau atunci când obezitatea reprezintă un risc iminent de apariție a unor afecțiuni sau complicații severe.
Ce implică chirurgia bariatrică?
Chirurgia obezității implică mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, de la cele care limitează cantitatea alimentară consumată, la cele care reduc abilitatea corpului de a absorbi nutrienții necesari. Medicul specialist are la dispoziție numeroase metode din care să poată alege, în funcție de fiecare caz în parte.
Pentru a crea o imagine mai clară a acestor proceduri, în continuarea acestui articol vom menționa câteva beneficii și motive pentru care ele ar trebui luate în considerare.
3 beneficii ale chirurgiei bariatrice
Chiar dacă procedurile bariatrice prezintă anumite riscuri asociate cu intervențiile chirurgicale, în anumite cazuri, riscul de a rămâne supraponderal sau obez este mai mare decât cele pe care le implică procedura chirurgicală în sine. În funcție de fiecare caz în parte și de riscurile asociate, medicul specialist va alege candidații ideali pentru această opțiune de scădere în greutate.
Câteva dintre beneficiile chirurgiei bariatrice includ:
Scăderea rapidă în greutate
Comparativ cu alte metode de slăbire, procedurile bariatrice oferă rezultate rapide și, în unele cazuri, permanente.
Ameliorarea afecțiunilor existente deja
Scăderea în greutate poate avea un efect benefic și asupra altor afecțiuni care ar putea exista, cum ar fi hipertensiunea arterială, apneea în somn sau diabetul zaharat tip 2. Această asociere este susținută de numeroase studii, cum ar fi cel publicat în 2016 [1] care a analizat relația dintre scăderea în greutate și diabetul zaharat tip 2.
Reducerea costurilor pe termen lung
Deși costurile individuale asociate cu obezitatea (dar și cu alte potențiale afecțiuni) pot fi semnificative pe termen lung, scăderea în greutate și ameliorarea comorbidităților ar putea duce la economisirea banilor prin potențiala reducere a numărului de medicamente utilizate.
4 motive pentru a alege procedurile bariatrice
Chiar dacă există anumite riscuri asociate cu intervențiile chirurgicale de orice tip, iată câteva motive pentru care ar trebui să discuți cu medicul specialist despre procedurile bariatrice:
Obezitatea poate cauza probleme severe de sănătate
Dacă indicele de masă corporală (IMC) este cu mult peste limitele normale, atunci se pot lua în considerare aceste proceduri de scădere în greutate, deoarece obezitatea poate duce la probleme severe de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, tulburări respiratorii și musculoscheletale etc.
Scăderea în greutate poate prezenta beneficii și asupra psihicului
Pe lângă îmbunătățirea sănătății fizice și reducerea riscului de apariție a numeroaselor complicații, scăderea în greutate poate avea un efect benefic și asupra sănătății mintale. Încrederea și stima de sine pot cunoaște o creștere considerabilă mulțumită faptului că devine posibilă efectuarea anumitor activități care, până în acel moment, păreau imposibil de realizat.
Dieta și exercițiile fizice nu au același efect pentru toată lumea
Chiar dacă metoda ideală de slăbit este prin dietă și exerciții fizice, acestea ori nu au același efect pentru toată lumea, ori nu pot fi efectuate din diferite motive. Mai mult decât atât, anumite cazuri de obezitate pot prezenta un risc iminent de complicații, fapt care necesită o pierdere în greutate mult mai rapidă într-un timp cât mai scurt.
Beneficii foarte rapide
Mulțumită metodelor de funcționare a procedurilor bariatrice, toate beneficiile menționate mai sus pot fi obținute aproape instant. Scăderea în greutate se realizează rapid, iar același lucru e valabil pentru ameliorarea afecțiunilor existente deja, pentru reducerea riscului de apariție a altor complicații și pentru creșterea stimei de sine, printre multe altele.
Dacă ești de părere că ai putea beneficia de pe urma intervențiilor chirurgicale bariatrice, atunci discută cu medicul specialist în legătură cu acest subiect și apelează la servicii specializate în acest domeniu!
Referințe:Chen Y; Corsino L; Shantavasinkul PC; Grant J; Portenier D; Ding L; Torquati A; “Gastric Bypass Surgery Leads to Long-Term Remission or Improvement of Type 2 Diabetes and Significant Decrease of Microvascular and Macrovascular Complications.” Annals of Surgery, U.S. National Library of Medicine, June 2016, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26599565/.