-2.8 C
București
luni, 18 ianuarie

Bilanț provizoriu al alegerilor legislative anticipate în Ucraina: partidul președintelui Volodimir Zelenski este câștigătorul scrutinului, cu 43,9% din voturi

Ucrainenii au fost chemați duminică, 21 iulie, la urne, în cadrul alegerilor legislative anticipate. Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, partidul președintelui Zelinski, «Servitorul poporului»(«Sluha Narodu» în ucraineană) se află pe primul loc ca număr de voturi, obținând, conform unor cifre încă provizorii, un scor-record de aproape 43,9% din sufragii.

«Suntem recunoscători poporului ucrainean pentru sprijinul acordat…Nu-i vom lăsa pe ucraineni să se prăbușească», a declarat președintele ucrainean în declarația făcută duminică seară la sediul central electoral al partidului sau. «Știți care sunt prioritățile noastre principale, ale fiecărui ucrainean, a subliniat Zelenski: să punem capăt războiului, să readucem prizonierii și să învingem corupția». El i-a invitat imediat, în mod public, pe liderii partidului «Golos» («Vocea») în frunte cu rockerul superstar Sviatoslav Vakartchuk («Johnny ucrainean») la negocieri în vederea formării unei coaliții la guvernare.

Cinci formațiuni politice vor intra în parlament

În afara partidului condus de Volodimir Zelenski, alte patru formațiuni politice au depășit pragul de 5% din sufragii pentru a intra în parlament. Este vorba de Platforma de opoziție (pro-rusă) cu 11,5% din voturi, Solidaritatea europeană a fostului președinte Petro Poroşenko, cu 8,9%, partidul Patria al fostei prim-ministru Iulia Timoşenko, cu 7,6% din voturi și partidul Golos («Vocea»), condus de Sviatoslav Vakartchuk, cu 6,3% din voturi. În afara angajamentului de a găsi soluții pentru calmarea tensiunilor în relațiile cu Rusia, noul guvern are misiunea de a se angaja în realizarea unor importante reforme economice care să mențină țara în stare de funcționare, respectând angajamentele luate față de creditorii internaționali. O promisiune făcută de președintele Zelenski încă de la preluarea mandatului prezidențial revine acum și guvernului ce urmează a fi format – aceea de a se ajunge la o încetare a focului în Estul țării, unde continuă confruntările cu separatiştii pro-ruși și care până acum a costat viața a 13.000 de persoane.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW