Vineri, pe platforma integratoare WorldCoinIndex bitcoin a atins un record de 41.981,75 dolari. Odată atins acest vârf, au apărut ordinele de vânzare pentru a se marca profiturile.
Luni, prețul a scăzut până la 32.600 dolari, după care s-a consolidat în jurul valorii de 35.000 dolari.
Reamintim că bitcoin a crescut în ultimele 12 luni cu peste 340%. Prețurile au explodat la jumătatea lui decembrie trecut, investitorii temându-se tot mai mult de perspectiva creșterii inflației cauzată de dărnicia marilor bănci centrale dar și a guvernelor, care au injectat mii de miliarde de euro sau dolari, cu scopul de a limita efectele economice și sociale ale pandemiei.
Cele mai mari temeri sunt legate de politica economică a președintelui Joe Biden, care va dispune și de sprijinul Congresului, unde democrații dețin majoritatea în ambele camere.
Pe de altă parte, Rezerva Federală americană a anunțat că este dispusă să mențină dobânda sa cheie la 0 – 0,25% pentru o perioadă mai lungă chiar dacă inflația va depăși ținta propusă.
O parte dintre analize consideră că se asistă la o bulă speculativă, precum cea din ultima parte a lui 2017, când prețurile s-au oprit la aproape 20.000 dolari. Odată atins acest maxim, cripto-moneda a scăzut la circa 2.000 dolari în decembrie 2018, după care a reînceput să crească.
Există și voci care anticipează menținerea raliului ascendent. Recent, cei de la JP Morgan Chase, care au dezvoltat propria cripto-monedă „JPM Coin”, prognozează o creștere pe termen lung până la 146.000 dolari/bitcoin. Ei explică anticiparea pe faptul că bitcoin va concura aurul ca plasament alternativ, dar pentru a se confirma prognoza este necesară reducerea volatilității.