0.9 C
București
sâmbătă, 6 martie

Bitcoin a trecut din zona gri în cea instituțională

Ultimele două săptămâni din 20-20 au fost glorioase pentru cripto-monede, prin creșterea consistentă a prețurilor acestora.

Chiar dacă bitcoin are o capitalizare de puțin peste 500 miliarde dolari, evoluția sa dă direcția, prin faptul că deține circa 70% din piața totală a monedelor de tip blockchain.

Conform coldindex.com, bitcoin a crescut miercuri dimineață la un nou maxim de 28.543 dolari, în timp ce alte platforme indică un record de 28.599,99 dolari. Oricum, de la începutul anului, aprecierea este de aproape 300%.

Evoluția este pusă pe seama temerilor că dărnicia marilor bănci centrale, dar și a guvernelor, care au injectat mii de miliarde de euro sau dolari, cu scopul de a limita efectele economice și sociale ale pandemiei, va provoca majorarea inflației. De altfel, Rezerva Federală americană a anunțat că este dispusă să mențină dobânda sa cheie la 0 – 0,25% pentru o perioadă mai lungă chiar dacă inflația va crește.

De asemenea, fondurile de investiții, de risc sau hedging au la dispoziție sume imense și sunt în căutarea unor noi plasamente profitabile, pe fondul apariției primelor vaccinuri anti-Covid, care a adus speranța în revenirea economiei mondiale.

Monedele de tip blockchain au căpătat o anume respectabilitate, trecând în zona instituțională, după ce tot mai multe companii le utilizează pentru plăți sau încasări, iar instituțiile centrale de reglementare au început să privească cu mai multă atenție către piața cripto-monedelor.

Bănci comerciale serioase, precum JP Morgan Chase, au lansat propriile cripto-monede. „JPM Coin” se bazează pe tehnologia blockchain și este legată la dolar. Ea permite transferul instantaneu de plăți între clienții instituționali ai băncii. „Adoptarea bitcoin-ului de către investitorii instituţionali abia a început. Dacă acest trend se adevereşte, preţul aurului ar putea suferi în următorii ani”, spuneau recent cei de la JP Morgan Chase.

La rândul ei, The Diem (fosta Libra) Association, din care face parte și Facebook alături de alte 26 de companii, dorește să lanseze în 2021 o nouă criptomonedă de tip „stablecoin”, raportată tot la dolar, care va purta numele de „diem”.

Nici băncile centrale nu se lasă mai prejos. Banca Centrală Europeană a anunțat proiectul unei monede digitale proprii, iar Banca Populară a Chinei a încheiat recent, în oraşul Suzhou, un program-pilot pentru introducerea de yuani digitali, care au putut fi cheltuiţi pentru cumpărături online sau offline.

La creșterea bitcoin a contribuit și decizia PayPal Holdings Inc de a permite clienţilor să cumpere, să vândă şi să deţină bitcoin şi alte monede virtuale folosind portofelele online ale procesatorului de plăţi.

Despre bitcoin

A fost lansat în 2009 de o identitate anonimă cunoscută sub numele de Satoshi Nakamoto și funcționează ca o rețea descentralizată, lipsită de implicarea instituțiilor financiare terțe sau a băncilor centrale.

Blockchain-ul bitcoin facilitează tranzacțiile instant peer-to-peer la taxe minime, necesare pentru întreținerea rețelei.

Numărul total de bitcoin este fixat la 21 de milioane, cea mai mică unitate fiind denumită Satoshi (100.000.000 Santoshi = 1 BTC).

Bitcoin suplimentari sunt generați printr-un proces cunoscut sub numele de minerit, care se realizează prin rezolvarea unor ecuații de calcul complexe.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW