Printre afectiunile medicale progresive care sunt frecvent discutate si studiate in ultimele decenii de catre medicina moderna regasim si boala Alzheimer. Aceasta este reprezentata de procesul degenerativ care afecteaza celulele neuronale, rezultatul final fiind pierderea definitiva a acestor celule.
Cifrele vorbesc despre Alzheimer ca fiind afectiunea care este cauza cel mai des intalnita pentru aparitia dementei, fapt ce indica nevoia de a intelege si de a cunoaste factorii de risc ai acestei tulburari. Informarea este un pas importanta pentru a intelege si pentru a cunoaste factorii de risc pentru boala Alzheimer.
Factori de risc in cazul bolii Alzheimer
Un factor de risc major este varsta. Persoanele avand peste 60-65 de ani sunt incadrati in categoria de risc, iar la fiecare zece ani acest risc de a dezvolta Alzheimer creste semnificativ. Istoricul familial este un al doilea factor de risc. In cazul acelor persoane care au avut rude de gradul I care s-au confruntat sau care sufera in prezent de Alzheimer, riscul de a dezvolta aceasta tulburare creste cu 10%-30%. Pentru persoanele care au chiar doi membri ai familiei de gradul I diagnosticati la un moment dat cu Alzheimer, riscul se dubleaza.
Punerea diagnosticului de Sindrom Down este un alt factor de risc important de punctat pentru boala Alzheimer. In masura in care aceasta tulburare genetica avand drept caracteristica existenta unui al doilea cromozom 21 este diagnosticata, riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer creste pana la posibilitatea de manifestare chiar si cu 20 de ani mai devreme. Tot in randul factorilor de risc putem aminti expunerea prelungita la diferite substante toxice, substante precum pesticide, substante chimice industriale sau anumite tipuri de poluare.
Stilul de viata si nivelul de educatie sunt alti doi factori de risc in cazul Alzheimer. Persoanele care sufera de anumite afectiuni cardiovasculare, persoanele obeze sau diagnosticate cu diabet zaharat sunt mai expuse riscului de a fi diagnosticate cu Alzheimer. Tot referitor la stilul de viata trebuie sa amintim faptul ca fumatorii si persoanele sedentare manifesta un risc mai mare pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. In ceea ce priveste educatia, statisticile indica faptul ca persoanele care invata pe intreg parcursul vietii manifesta un risc mai redus de a dezvolta aceasta afectiune progresiva si degenerativa.
Nu in ultimul rand persoanele care au avut parte de lovituri puternice in zona capului sau care au suferit traumatisme craniene ori cerebrale pot manifesta mai multe riscuri in privinta bolii Alzheimer.
Stadiile bolii Alzheimer
Punerea diagnosticului de Alzheimer de catre un medic specialist implica inclusiv stabilirea stadiului in care se afla aceasta afectiune. Forma lejera este diagnosticata din timp si se manifesta prin scurte pierderi de memorie si dificultati in gandire sau dificultati in exprimare.
Stadiul moderat este o forma moderata de dementa si se manifesta prin confuzie, pierderi de memorie si dificultate in activitatile privind ingrijirea propriei persoane. Stadiul sever este caracterizat printr-o stare continua de declin in privinta capacitatii mentale, pierderea capacitatii de comunicare si nevoia de asistenta permanenta in fiecare zi.