Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată

B1.ro

Sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv și este utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU, a fost poziția pe care România, SUA și Alianța Nord-Atlantică au exprimat-o public și au transmis-o Rusiei de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a făcut o serie de precizări în replică la discursul pe care l-a rostit joi omologul său în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm. Potrivit afirmațiilor lui Serghei Lavrov, afirmații demontate pas cu pas de Bogdan Aurescu, în România și Polonia ar fi fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice”, a declarat Bogdan Aurescu, conform comunicatului transmis joi de Ministerul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației române a atras atenția că „poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU”.

Ministrul a explicat că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei și vizează „ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic”.

Mai mult, Bogdan Aurescu a arătat că „nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă”.

Aceste aspecte se regăsesc inclusiv în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016 (paragrafele 55-61 la http://www.mae.ro/node/36635). Astfel, la paragraful 55 al Declarației se arată clar: «Capacitatea este pur defensivă.», iar la paragraful 59 se menționează că «Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive”, a continuat Bogdan Aurescu.

Texul acordului este publicat și pe site-ul MAE.

Textul Acordului prevede că sistemul de apărare antirachetă are o «natură exclusiv defensivă» (paragraful 7 din preambul), menționează scopul acestuia ca fiind «legitima apărare» (paragraful 8 din preambul) și subliniază explicit, în articolul VI paragraful 2 că «Părțile confirmă că Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România va fi utilizat exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internațional și cu principiile și normele care reglementează dreptul inerent de legitima apărare individuală si colectivă»”, mai spune ministrul român.

Bogdan Aurescu va face aceste precizări și în discursul național pe care îl va susține la Consiliul Ministerial OSCE.

Reacția României pe acest subiect față de declarațiile menționate ale ministrului rus va fi exprimată și în discursul național al ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, care este planificat, în urma tragerii la sorți de către organizatori a ordinii vorbitorilor în cadrul Consiliului Ministerial OSCE, la finalul acestei zile sau în dimineața zilei de mâine”, menționează MAE.

- Publicitate -

2 COMENTARII

 1. Corecte-s masurile NATO si ale celor de prin preajma Rusiei.
  Ca … Gorbaciov fuse „tatucul prost” al corbului, asta este ; oricum, se-ntinsesera prea mult .

 2. SUA se apara la mii de km de granitele sale prin baza militara de la Deveselu!?
  Si jura pe rosu ca nu va aduce armament ofensiv niciodata la Deveselu?

  Pai daca e asa, de ce s-au simtit amenintati in 1962 cand URSS a instalat rachete in Cuba?
  Ei instalasera deja rachete in Turcia in 1952.

  P.S.
  Gorbaciov obtinuse un tratat de reducere a armamentului nuclear in Europa,
  cel mai bun lucru pentru Romania (care va pica la mijloc in cazul unui conflict SUA – Rusia si va deveni pion pe tabla de sah a razboiului).
  Dar s-a ales praful de acel tratat din care s-a retras SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW