duminică, 31 mai, 2020
21.1 C
București

Boris Johnson și-a lansat campania oficială pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea guvernului britanic

Boris Johnson, unul dintre cei mai fervenţi apărători ai Brexitului, chiar și fără acord, și-a lansat miercuri campania oficială pentru preluarea președinției Partidului conservator și, automat, funcția de prim-ministru britanic, după plecarea Theresei May.

Corespondenții la Londra ai agențiilor internaționale de presă, citați de «Le Figaro», informează că deputați ai opoziției, susținuți și de unii aleși conservatori, cer parlamentului o nouă dezbatere a scenariului unei plecări «brutale» a Regatului Unit din UE, având în vedere că ei nu doresc o astfel de soluție. S-a aflat că în favoarea unei astfel de dezbateri acționează ministrul de externe britanic, unul din favoriții la șefia Partidului conservator. La rândul său, Theresa May, care deși a demisionat vinerea trecută din funcția de premier, a continuat demersurile pe lângă Bruxelles pentru a-l determina să mai amâne data plecării Regatului Unit din UE, fixată, așa cum se știe, pentru 31 octombrie.

În caz de victorie, Johnson va cere renegocierea acordului Brexit

Boris Johnson și-a început campania promițând renegocierea acordului Brexit încheiat deja de Theresa May cu europenii în noiembrie anul trecut. Dacă nu reușește o renegociere, el are în plan plecarea din UE la data stabilită, 31 octombrie, «cu sau fără acord». În opinia sa, «o amânare echivalează cu înfrângere… notează Jeremy Corbyn (liderul laburiștilor – n.n.)». Reacția laburiștilor a fost imediată. «Nu putem rămâne spectatori în condițiile în care viitorul prim-ministru ne împinge la un Brexit fără acord, în absența consimţământului poporului britanic», a declarat Keir Starmer, referentul pentru Brexit al Partidului laburist. Cereri insistente au venit din partea unor deputați laburiști și de altă culoare politică de a se crea un cadru de dezbatere în ziua de 25 iunie la care ar urma să fie prezentat un text care să evite punerea în aplicare a unui Brexit fără acord. Inițiatorii acestui scenaru mizează pe faptul că Boris Johnson, deși carismatic și foarte abil, cu mare priză în rândul membrilor de la baza partidului conservator, este mai puțin apreciat în camera superioară a parlamentului, care-i reproșează numeroasele gafe comise și un anumit diletantism în modul de a acționa.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...