15.3 C
București
sâmbătă, 8 mai

Brexit: Abia învestit, Boris Johnson îi sfidează pe europeni

Boris Johnson a reunit joi «piesele grele» ale guvernului său proaspăt numit. Asta este prima etapă a bătăliei sale pentru definitivarea, în lunile care au mai rămas până la 31 octombrie, a unui Brexit practic fără acord.

Proaspătul premier s-a debarasat de cea mai mare parte a echipei doamnei Theresa May. El a calificat acordul vizând ieșirea din UE negociat de predecesoarea sa «totalmente inacceptabil». Potrivit primelor evaluări ale analiștilor politici londonezi, Boris Johnson operează un viraj pronunțat spre dreapta, numind în posturile-cheie fervenţi susținători ai Brexitului: Dominic Raab (45 de ani) în postul de șef al diplomației, Priti Patel (47 de ani) – ministru de Interne, sau Rees-Mogg (50 de ani) în postul de ministru pentru relațiile cu parlamentul.

Un singur contestatar în guvern: fratele lui Boris Johnson

Presa semnalează o curioasă excepție în cadrul ansamblului eurosceptic construit de Boris Johnson. Acesta și-a numit fratele, Jo Johnson (47 de ani), în postul de secretar de stat însărcinat cu întreprinderile. Acesta a militat întotdeauna pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, reclamând chiar un al doilea referendum.

Fidel stilului său tumultuos, Boris Johnson a promis în permanenţă ieșirea din UE la 31 octombrie, «fără condiții». Joi el s-a adresat deputaților britanici, pentru prima oară de la instalarea în funcția de premier și înaintea intrării în vacanța parlamentară. Și cu acest prilej, el i-a luat în râs pe oponenții plecării din UE calificându-i drept «nişte nefericiţi», «pesimiști» și a repetat pe ton ferm că este gata de ieșire din Uniune «fără acord», pentru «a răspunde frustrării celor 52% britanici care au votat în 2016 în favoarea Brexitului».

«Inacceptabil» – spune în continuare Michel Barnier

La Bruxelles, declarațiile lui Boris Johnson, noul om forte de la Londra, sunt interpretate drept o solicitare de redeschidere a dialogului pe baza ideilor noului guvern. Michel Barnier, negociatorul șef al Brexitului din partea UE, a replicat imediat și, din nou, de pe pozițiile europene cunoscute: «Boris Johnson spune că dacă se pune problema încheierii unui acord, va trebui eliminat «filetul de securitate» (backstop) privind frontiera irlandeză… Este inacceptabil și nu face parte din mandatul Consiliului European». Michel Barnier utilizează un vocabular similar celui folosit de Jean-Claude Juncker, încă președinte al Comisiei Europene care, la rândul său, a spus că termenii acordului încheiat cu Theresa May nu vor fi renegociaţi. Are loc, deci, un schimb de declarații ce anunță, de fapt, ca fiind certă plecarea Regatului Unit din UE fără acord. Europenii, sugerează Michel Barnier, constată că Boris Johnson acordă prioritate planificării unui «no deal» și cu scopul de a exercita presiuni asupra unității «celor 27» membri ai UE, ceea ce, potrivit lui Barnier, este un efort în zadar. Sigur, Johnson are de trecut, înainte de toate, un «hop» serios în Camera Comunelor, unde nu dispune de o majoritate decât cu două voturi. Fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond, a anunțat că este gata să facă totul pentru a împiedica un Brexit fără acord. Doamna Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, unde o largă majoritate a alegătorilor a votat împotriva plecării din UE, i-a cerut lui Boris Johnson să propună pentru Scoția o «opțiune alternativă» la proiectele pe care le va promova după Brexit.

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. Nene Caisa, ai o moaca de chiombaliu ! Esti caduc !
    „Abea” te-astept la crasma ! … Sa moara unii de „nacaz” !
    Rupem gura targului…. si a „habar-n-am” istilor de pe unele posturi TV / rusine sa le fie / mai au si pretentii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW