Brexit: Amal Clooney demisionează din rolul său de trimis special al Regatului Unit pentru libertatea presei

„Le Figaro”, citând presa britanică, anunță că renumita avocată Amal Alamuddin Clooney, soția actorului George Clooney, specializată în problemele referitoare la drepturile fundamentale ale omului, consideră „lamentabilă” voința guvernului britanic de a reveni asupra textului acordului Brexit semnat de Boris Johnson în urmă cu niciun an.

Pentru Amal Clooney, voința guvernului britanic de a revizui acordul deja semnat, privitor la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, „este de acum prea mult”. Londra a provocat furia europenilor prezentând parlamentului britanic un proiect de lege care de fapt revine asupra unora dintre angajamentele luate în tratatul Brexit semnat de premierul Johnson . Ceea ce, spune Amal Clooney, constitue o „violare specifică și limitată” a dreptului internațional, dar „amenință să încurajeze regimurile autocrate să încalce dreptul internațional”.

Cum își justifică Amal Alamuddin Clooney demisia

„A devenit imposibil pentru mine, în calitate de trimis special, să cer altor state să-și respecte și să aplice obligațiile internaționale, în timp ce Regatul Unit, pentru care lucrez, declară că nu intenționează să facă acest lucru”, afirmă avocata libano-britanică în scrisoarea sa de demisie adresată șefului diplomației britanice, Dominic Raab….”Este lamentabil faptul că Regatul Unit își declară intenția de a viola un tratat internațional semnat de primul ministru în urmă cu aproape un an. Acest lucru încurajează regimurile autocrate să violeze dreptul internațional cu consecințe devastatoare în întreaga lume”, subliniază Amal Clooney.

Avocata unor personalități controversate

„Le Figaro” reamintește că Amal Clooney, celebră pentru a fi apărat în justiție pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pe fosta prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko sau pe Saif al-Islam, fiul colonelului Kadhafi, a fost numită în 2019 în funcția de trimis special al Regatului Unit pentru libertatea presei. Un rol care – în opinia sa – trebuia „să ajute Regatul Unit să apere libertatea presei în lume”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW