8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Brexit: cele două părți se acuză reciproc de blocajul actual al negocierilor

La capătul unei noi săptămâni de negocieri fără rezultate în vederea ajungerii la un acord privind viitoarele relații între Regatul Unit și Uniunea Europeană, șefii celor două delegații își aruncă reciproc responsabilitatea pentru blocajul actual. Se conturează din ce în ce mai evident probabilitatea unui eșec al discuțiilor și spectrul unui Brexit fără acord.

Săptămâna trecută a fost cea de a treia perioada consacrată negocierilor între delegațiile UE și Regatului Unit vizând ajungerea la un acord care să reglementeze relațiile dintre Londra și cele 27 țări ale UE după plecarea definitivă a Regatului Unit din comunitatea europeană.

Obstacolul major

În opinia lui David Frost, negociatorul-șef al Londrei, „un acord de liber-schimb complet și standard, precum și alte acorduri cheie (…) pot fi totuși realizate fără dificultăți majore în intervalul de timp ce a mai rămas”. Din nefericire, crede negociatorul britanic, „obstacolul major” în calea acordului este insistența UE de a se include în acord o serie de propuneri inedite și dezechilibrate referitoare la ceea ce este numit „Level Playing Field”. Această parte a acordului trebuie să definească condițiile unei concurenţe echitabile. Pentru Londra, lucrurile sunt clare: astfel de dispozitive, considerate indispensabile la Bruxelles, par de neacceptat deoarece obligă Londra să se supună reglementărilor decise pe continent. Nici vorbă ca Londra să se angajeze la o aliniere privind ajutoarele de stat, normele sociale sau cele privind Mediul. David Frost a spus clar, într-un comunicat, că Londra nu va semna un acord pe aceste baze.

Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE, a intervenit în conferința de presă virtuală după David Frost. Și, spun jurnaliștii de la Bruxelles, el a dat lovitură contra lovitură. Semnalând „câteva deschideri modeste” în cursul discuțiilor bilaterale ce au avut loc în întreaga săptămână trecută cu reprezentanții britanici, inclusiv în sensibilul dosar privind pescuitul, Barnier a recunoscut că, totuși, „nu este optimist” în privința negocierilor în curs.”Nu a fost posibil niciun progres în privința altor subiecte cu mult mai dificile”. Condițiile unei concurenţe echitabile, guvernarea viitorului acord, schimbul de date, lupta împotriva spălării banilor, rolul viitor al parlamentelor și al societății civile – sunt, potrivit lui Barnier, teme imposibil să scape unei analize lucide, sincere.

Pretențiile exagerate ale Londrei

În condițiile în care la negocierile Brexit s-a instalat de fapt un dialog al surzilor, Michel Barnier a venit cu o serie de argumente ce merg mai departe ca de obicei. În fața Londrei, care invocă exemplul recentelor acorduri de liber-schimb semnate de UE, Michel Barnier a făcut precizările necesare. Dacă Londra este gata să renunțe la perspectiva unui acord garantând absența totală a taxelor vamale și a cotelor, atunci totul va fi clar: va trebui negociată fiecare linie tarifară, operațiune ce necesită discuții care durează ani de zile. Or, Londra dorește cu orice preț ca negocierile să se termine la sfârșitul anului 2020. După părerea lui Michel Barnier, Londra încearcă, în realitate, să obțină „tot ce este mai bun din cele două lumi existente”. Cere cu mult mai mult decât permite, spre exemplu, acordul UE cu Canada …Noi nu vom negocia valorile noastre europene în beneficiul economiei britanice”, a avertizat negociatorul șef european.

UE îi cere Londrei să-și schimbe strategia

Deplorând o „reală neînțelegere (eventual!) de către Londra a consecințelor obiective, uneori mecanice” ale Brexitului, Michel Barnier a cerut Regatului Unit să fie „mai realist” și să-și schimbe strategia. A insistat asupra renunțării la ipoteza unui acord smuls în ultimul minut, în detrimentul suveranității europene; „Uniunea Europeană nu va acționa în mare grabă când este vorba de un subiect atât de important”, a avertizat Barnier.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW