-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Brexit: Cu o lună înaintea termenului de plecare din UE, Londra cheamă la “pregătiri”, indiferent de scenariu

Guvernul britanic, care nu mai dispune decât de o lună de zile pentru a ajunge la un acord post-Brexit cu europenii, a presat marți, 1 decembrie, întreprinderile britanice să se pregătească în vederea schimbărilor majore ce vor surveni la 31 decembrie, indiferent de scenariul de plecare din UE. Ultimele negocieri cu Uniunea Europeană pentru ajungerea la un acord de liber-schimb nu au avut un rezultat pozitiv, în ciuda faptului că “ceasul bate” și termenul-limită înainte de plecarea de pe piața unică europeană se apropie rapid.

“Oricare vor fi rezultatele negocierilor noastre cu UE, vor exista schimbări pentru care unele întreprinderi britanice trebuie să se pregătească de pe acum”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic însărcinat cu coordonarea acțiunii guvernului. “Mai sunt patru săptămâni până la încheierea termenului limita și nu mai este timp de pierdut”, a subliniat domnia sa.

Care vor fi problemele nou apărute

În timp ce Londra și UE depun ultimele eforturi în încercarea de a depăși deosebirile de poziții și a ajunge la un acord privind viitoarele lor relații, ministrul britanic al Întreprinderilor, Alok Sharma, a declarat că a trimis scrisori la aproape 5 milioane de întreprinderi pentru a le avertiza asupra apropiatelor provocări. “Plecarea noastră din piața unică și din uniunea vamală a UE se profilează la orizont”, avertizează ministrul citat, iar “în momentul în care vom intra în ultima linie dreaptă, întreprinderile trebuie să se asigure că sunt deplin pregătite pentru noile reguli și oportunități oferite de statutul Regatului Unit de națiune comercială independen. Alok Sharma recunoaște că schimbările ce vor interveni în maniera de a face comerț cu Europa vor antrena probabil perturbări pe termen scurt la frontieră.

Ce face guvernul britanic

Guvernul de la Londra a început să pună în funcțiune un centru de operațiuni pentru a controla mișcarea bunurilor și a persoanelor la frontieră. Acest centru, care va funcționa 24 ore din 24, șapte zile din șapte, are drept scop furnizarea de informații în timp real, care să permită autorităților să reacționeze rapid pentru limitarea perturbărilor la frontieră.

Începând din luna iulie, importurile în Regatul Unit provenite din UE vor avea, pentru prima oară, nevoie de declarații de securitate, o cauză de posibile amânări. “Schimbările în maniera de a face comerț cu Europa vor antrena, așa cum bine se știe, perturbări la frontieră. Totuși, grație accesului de o mai bună calitate la informații, guvernul britanic va fi în măsură să asigure fluiditatea circulației mărfurilor și a persoanelor și să facă țara mult mai sigură”, dă asigurări guvernul britanic într-un comunicat.

În cazul absenței unui acord , schimburile dintre Regatul Unit și UE vor avea loc sub egida regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), noile taxe vamale putând provoca un șoc economic. Dar, și în cazul ajungerii la un acord , fără taxe vamale și fără cote, întreprinderile britanice vor fi supuse la noi proceduri administrative și la noi controale.

Deocamdată, situația este cea cunoscută: actualele negocieri derulate de Michel Barnier și David Frost se împiedică în continuare de garanțiile cerute britanicilor în dosarele privind concurență echitabilă, manieră de reglare a diferendelor și accesul pescarilor europeni în apele britanice.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW