Brexit: Europenii își înăspresc tonul

În opinia negociatorului-șef din partea UE, Michel Barnier, o extindere a negocierilor vizând plecarea Regatului Unit din Uniune ar trebui să servească unui «obiectiv clar». În caz contrar, «nu ar avea loc decât o prelungire a incertitudinii».

Joi, la Bruxelles urmează să aibă loc un summit european «crucial». Cei 27 de membri ai Uniunii Europene nu-și mai ascund exasperarea față de indecizia, jocul neclarităților din partea Londrei. Parisul avertizează că o amânare a Brexitului nu este «nici de necontestat, nici automată». Este tot mai evident un «parfum de exasperare», semnalează din Londra corespondentul permanent al ziarului «Les Echos». Tonul reacțiilor europenilor a devenit din ce în ce mai dur față de extinderea negocierilor dincolo de 29 martie, soluție pentru care Londra pare să o solicite. Și totul vine de la bâjbâiala, indecizia Londrei. Indecizie ce s-a accentuat și mai mult după ce speakerul Camerei Comunelor, John Berkow, a spulberat speranțele doamnei Theresa May, că va putea smulge totuși votul deputaților pentru acordul realizat de domnia sa, înaintea summitului de joi de la Bruxelles. Blocând practic aducerea din nou, pentru a treia oară, a acordului respectiv în Camera Comunelor, invocând documente din istoria veche parlamentară britanică, John Berkow a provocat de fapt o criză cu un final greu de prevăzut.

Situația este și mai complicată, în condițiile unui guvern britanic divizat

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Theresa May se pregătea marți să ceară în scris celor 27 de membri ai UE, înaintea summitului european de joi, o amânare a Brexitului de cel puțin trei luni, pentru evitarea unui final fără acord. Potrivit BBC, domnia sa ar putea să ceară o amânare până la finele lunii iunie, existând și opțiunea de prelungire de până la maximum doi ani. Săptămâna trecută ea a amenințat deputații britanici că va cere o amânare pentru un termen mai îndelungat, dincolo de sfârșitul lunii iunie, dacă nu-și dau votul în favoarea acordului ei, ceea ce implică organizarea de alegeri europarlamentare. Drama este că nici guvernul doamnei May nu are o poziție unică în privința duratei amânării Brexitului. «The Financial Times» a aflat că opt dintre membrii lui, între care și adepții fervenţi ai plecării din UE, au afirmat că «ar prefera un Brexit fără acord la 30 iunie decât scenariul unei amânări îndelungate».

Franța, pe poziție foarte fermă

Pentru europeni, un Brexit fără acord este de neagreat. Angela Merkel a promis marți că «va lupta până la capăt» pentru un Brexit ordonat. Ministrul său pentru Afaceri europene, Michael Roth, a afirmat în termeni foarte clari la reuniunea ministerială ce s-a ținut în aceeași zi la Bruxelles: «Nu mai avem mult timp de așteptat și suntem de-a dreptul extenuați de aceste negocieri», precizând că «nu mai are chef de discuții și negocieri fără substanță și foarte abstracte». Aștept, a spus ministrul german citat, «propuneri precise din partea guvernului britanic care să explice necesitatea unei extinderi… Să ieșim dintr-un impas pentru a intra în ceaţă nu este, cu certitudine, în interesul UE». Michel Barnier, participant la reuniunea Consiliului ministerial de marți de la Bruxelles, a estimat, și el, că «o extindere a negocierilor trebuie să servească un obiectiv clar, fără de care ea nu va face decât să prelungească incertitudinea». Președinția franceză a optat și ea pentru fermitate față de Londra, avertizând că o amânare a Brexitului «nu este nici de necontestat, nici automată» .

Anunță oare această retorică refuzul unei amânări a Brexitului de către europeni?

Un astfel de scenariu ar avea efecte uluitoare, spun surse informate apropiate instituțiilor și responsabililor europeni, având în vedere «consecințele extrem de negative pe care le-ar putea avea, cea mai importantă și imediată fiind complicarea alegerilor europene». Pe termen lung, «el riscă să permită Londrei griparea durabilă a întregului mecanism european, în ciuda obiectivului declarat de a ieși din el». Este greu de crezut că va fi posibil un nou vot în Camera Comunelor săptămâna viitoare, mai ales că trebuie ocolit avizul speakerului Camerei comunelor, John Berkow. Nu este exclus, spune corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», «să fie deranjată Regina» pentru ieșirea din complicatul impas.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW