Brexit: Londra „confirmă formal” că nu dorește prelungirea perioadei de tranziție destinată negocierii unui acord post-Brexit

Regatul Unit i-a confirmat clar, vineri, Uniunii Europene că nu dorește prelungirea perioadei de tranziție stabilite să ia sfârșit la finele lunii decembrie și în cursul căreia trebuie definite relațiile post -Brexit. Precizarea vine înaintea unui mini-summit, luni, consacrat acestor negocieri. Michael Gove, ministru în guvernul lui Boris Johnson, a avut deja o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, însărcinat cu problemele relațiilor instituționale, căruia i-a comunicat decizia guvernului Johnson de a nu prelungi perioada de tranziție.

Care este, însă, situația, în ce stadiu se află negocierile vizând stabilirea genului de relații comerciale ce vor exista între Regatul Unit și Uniunea Europeană după 1 ianuarie 2021? Așa cum s-a anunțat nu o dată, negocierile bilaterale s-au derulat în mai multe runde dar, de fiecare dată, negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier, a anunțat că discuțiile nu au înregistrat niciun progres, lăsând a se înțelege – în opinia unor analiști – că negociatorii britanici ar fi mai degrabă interesați într-un final „fără acord”. Așa încât negocierile sunt la ora actuală blocate, în impas total. „La 1 ianuarie 2021, a anunțat ministrul Michael Gove, ne vom relua controlul și ne vom regăsi independența politică și economică”. „Michael Gove nu ar fi putut fi mai clar”, a constatat Maros Sefcovic în fața presei…Interpretez cuvintele sale ca o concluzionare definitivă a negocierilor” Constatând că partea britanică nu mai dorește o prelungire a perioadei de tranziţie în încercarea de a se ajunge totuși la un acord, Michel Barnier a spus : „Am luat notă de această decizie britanică …Va trebui, de acum încolo, să realizăm progrese pe fond”. Și s-a decis intensificarea negocierilor în săptămânile, lunile următoare. Runde de negocieri între Londra şi UE sunt prevăzute pentru iulie, august și septembrie. Fără acord, doar regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele lor vamale mari, ar urma să fie aplicate în schimburile comerciale ale Regatului Unit cu țările UE. Bunurile exportate din Regatul Unit către UE vor fi supuse unor controale complete. Și toate aceste consecințe vin pe fondul unei situații dezastruoase provocate de pandemia de Covid-19. Regatul Unit este, așa cum se știe, a doua țară europeană cel mai dur lovită de virusul ucigaș, cu 41 000 de morți și cu o diminuare a PIB-ului cu 20% doar în luna aprilie 2020, prima luna de izolare totală.


Foto: By Chatham House – Rt Hon Michael Gove MP, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89096136

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW