Uniunea Europeană, a anunțat Michel Barnier, negociatorul-șef al Brexit din partea Bruxelles-ului, într-o declarație făcută înaintea Consiliului european informal de la Salzburg, este gata să răspundă principalelor îngrijorări ale guvernului britanic privind statutul Irlandei de Nord după plecarea Regatului Unit din UE. El dorește ca, astfel, să determine o creștere a șanselor de a se ajunge la un acord cu prilejul Consiliului european din 18 și 19 octombrie, calificat drept «un moment al adevărului».
«Noi suntem gata să modificăm, respectiv să ameliorăm propunerile pe tema frontierei irlandeze», a spus negociatorul-șef din partea UE pentru Brexit după ce a informat miniștrii europeni asupra stadiului negocierilor, în ajunul deschiderii Consiliului european informal de la Salzburg. Ideea evocată de Barnier vine în momentul în care, potrivit unei surse guvernamentale britanice, Theresa May așteaptă de la liderii europeni «bunăvoința și determinarea» pentru a urma planul său de ieșire din UE. Reamintim că, în luna iulie, Theresa May a prezentat un plan de ieșire din Uniune care prevede menținerea unor legături comerciale strânse cu blocul european, idee ce a provocat dispute chiar în propria-i formațiune politică, Partidul conservator. Uniunea Europenă consideră planul respectiv un bun punct de plecare la negocieri, dar respinge propunerile doamnei premier May referitoare la viitorul acord vamal și la Irlanda de Nord. «Cea mai mare parte a controalelor vamale pot avea loc departe de frontieră, în localurile întreprinderilor», a explicat Michel Barnier în legătură cu controalele vamale și reglementările privind mărfurile ce vor tranzita – din Marea Britanie spre Irlanda de Nord – după ieșirea din Regatul Unit.
Potrivit unui acord de principiu încheiat în decembrie anul trecut, Londra și Bruxelles-ul s-au înțeles să împiedice restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care nu se va ajunge la un nou acord comercial între UE și Regatul Unit valabil după Brexit. Uniunea Europeană, așa cum se știe, nu dorește ca Irlanda de Nord să fie utilizată de către britanici pentru trecerea mărfurilor lor fără niciun control pentru a profita de avantajele pieței unice europene fără probleme. În ce privește guvernul doamnei May, acesta exclude orice frontieră între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Michel Barnier a explicat că are în studiu toate mijloacele posibile care să permită Uniunii Europene să se asigure că britanicii nu vor trişa în cazul unui statut derogatoriu nord-irlandez. Este vorba de așa-numitele «backstops» (zone speciale de control) care, însă, să fie legale sub aspect operațional.