marți, 27 octombrie
9.4 C
București
marți, 27 octombrie

Brexit: Negocierile cu Londra după plecarea din UE se anunță “feroce”

Negocierile post-Brexit dintre Londra și Bruxelles vizând semnarea unui acord de liber schimb vor începe în luna martie, dar ambele părți şi-au exprimat deja puncte de vedere diferite într-o chestiune de principiu: Uniunea Europeană este dispusă să semneze un astfel de acord, cu condiţia ca Regatul Unit să se alinieze regulilor europene. Premierul britanic Boris Johnson respinge însă din start această „aliniere”.

Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE al Brexitului și premierul britanic Boris Johnson au prezentat deja, luni, fiecare în maniera sa, obiective diametral opuse la negocierile din lunile următoare privind viitoarele relații dintre Regatul Unit și comunitatea europeană. Duelul, remarcă “Les Echos” citând corespondentul său la Londra, se anunță “sângeros” . Francezul Michel Barnier a prezentat luni presei mandatul pe care-l are la viitoarele negocieri, mandat ce urmează a fi supus mai întâi țărilor membre ale UE. Oricum, potrivit lui Barnier, europenii sunt gata să negocieze cu Regatul Unit “un acord comercial foarte ambițios”. El vizează în special eliminarea tuturor taxelor vamale și a tuturor cotelor la bunurile schimbate.

Negocierile post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru semnarea unui acord de liber schimb vor începe în luna martie, dar Londra şi Bruxelles-ul şi-au exprimat deja puncte de vedere diferite într-o chestiune de principiu. Uniunea Europeană este dispusă să semneze un astfel de acord cu condiţia ca Marea Britanie să se alinieze regulilor europene. Premierul britanic Boris Johnson respinge însă din start această „aliniere” în raport cu criteriile europene.

Macron: Negocierile cu Londra nu vor fi duse în spirit “revanşard”

Într-o scrisoare adresată direct britanicilor, redactată pe un ton extrem de prietenos – publicată de ziarul “Times”- Emmanuel Macron a ținut să precizeze că Uniunea Europeană nu va încerca să se „răzbune” pe britanici pentru că s-au retras din proiectul comunitar, iar pe de altă parte, şeful statului francez le cere liderilor de la Londra să nu creeze un pol de competiţie neloială la porţile Europei. Acest ultim punct vine în prelungirea unor temeri exprimate de mai mulţi observatori: ei denunţă intenţiile ultra-liberalilor britanici de a crea un paradis fiscal odată cu ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, un fel de Singapore pe Tamisa, care să dezechilibreze întreaga activitate financiară de pe continent. Macron şi-a anunţat de altfel intenţia de a se duce la Londra în luna iunie, cu intenţia de a contribui la reducerea tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat şi ea tonul începerii negocierilor cu britanicii, avertizându-i: cu cât veţi fi mai apropiaţi de regulile europene, cu atât veţi avea un acces mai uşor pe piaţa unică”.

.

Există riscul prelungirii negocierilor post-Brexit

Mulți analiști politici, inclusiv britanici, au în vedere riscul ca negocierile în vederea semnării unui tratat de liber-schimb să dureze cu mult peste data anunţată iniţial, 31 decembrie 2020. Nu este exclus ca ele să dureze câţiva ani. Iar în caz de total dezacord, ambele părţi vor trebui să adopte cadrul trasat de Organizaţia Mondială a Comerţului pentru terţe țări.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW