7.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Brexit: Parisul acuză Londra că blochează negocierile cu Uniunea Europeană

Șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a acuzat Londra că blochează ajungerea la un acord post-Brexit. Negocierile, a spus domnia sa la întâlnirea cu ambasadorii francezi în Europa, nu avansează din cauza atitudinii intransigente și nerealiste a Regatului Unit.

Așa cum bine se știe, de mai multe săptămâni, Uniunea Europeană și Regatul Unit își aruncă reciproc răspunderea pentru blocarea negocierilor. De fiecare dată, întâlnirile de la Bruxelles sau Londra au luat sfârșit fără vreun rezultat din cauza unor deosebiri de păreri mult prea profunde în două dosare complicate privind relațiile post-Brexit: cel al concurenței și cel al pescuitului. Pentru a ilustra profundele divergenţe în acest dosar, Michel Barnier a dat un exemplu concret, imposibil de acceptat pentru europeni, respectiv transportul rutier. Britanicii doresc să le fie aplicate doar unele reguli din setul regulamentar aplicat tuturor transportatorilor în spațiul european.

Săptămâna trecută, cu prilejul uneia din rundele de negocieri, Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE, a reafirmat categoric că pe piața unică europeană “nu va exista un acces à la carte”, exprimându-și regretul că partea britanică nu-și modifică poziția rigidă, nerealistă în această chestiune.

O nouă rundă de negocieri va avea loc la 7 septembrie, la Londra. Este bine și definitiv știut că, dacă până la 31 decembrie nu se ajunge la un acord privind viitoarele relații ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană, regulile aplicate în schimburile comerciale vor fi cele practicate în Organizația Mondială a Comerțului, cu taxele și controalele vamale cunoscute în relațiile UE cu toate țările lumii.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW