Premierul britanic Boris Johnson a amenințat cu excluderea din grupul conservatorilor a deputaților care vor încerca să blocheze o ieșire fără acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Încă din ajunul reluării, marți, a lucrărilor parlamentului, premierul britanic și-a înăsprit considerabil tonul, ceea ce anunță dezbateri – în primele zile până la suspendarea sesiunii – extrem de tumultuoase.
Deputații britanici și-au reluat marți activitatea în Camera Comunelor. Vor rămâne doar câteva zile, înaintea suspendării parlamentului, săptămâna viitoare, până la 14 octombrie, cu doar două săptămâni înaintea datei de 31 octombrie, stabilită pentru plecarea, cu sau fără acord, a Regatului Unit din UE. Această suspendare a activității parlamentului, anunțată săptămâna trecută de Boris Johnson (cu avizul Reginei), invocând nevoia de timp pentru a prezenta un nou program de politică internă, a provocat indignarea opozanților față de formula sa de plecare din UE fără acord. Argumentul cu «răgazul» de care are nevoie pentru elaborarea programului guvernului nu a calmat opoziția, pentru care decizia premierului este doar o manevră pentru a bloca adoptarea unei legi care să interzică Brexitul fără acord. Johnson va trebui să facă față, începând de marți, unei fronde puternice a deputaților din propria formațiune politică a conservatorilor, ostili Brexitului fără acord, în ciuda amenințărilor sale cu convocarea alegerilor legislative anticipate la mijlocul lunii octombrie în cazul în care este înfrânt.
«Johnson este gata să-și sacrifice majoritatea din parlament»
Informații de ultimă oră din Londra anunță că opozanții conservatori, sprijiniți de deputați ai altor partide politice, vor încerca să legifereze, în regim de urgență, împiedicarea plecării din UE fără acord cu Bruxellesul, cerând o nouă amânare a datei «divorțului». Pentru a descuraja cei circa 20 de deputați conservatori tentați să voteze cu opoziția, Boris Johnson i-a avertizat că vor fi excluși din partid fără a mai putea candida pe listele conservatorilor la următoarele alegeri. Marți, la reuniunea guvernului, a fost lansată ideea supunerii, imediat, în parlament, a unei moțiuni prin care va fi cerută convocarea alegerilor anticipate la 14 octombrie. Votul la această idee va fi exprimat miercuri. «Johnson este gata să-și sacrifice propria majoritate» în parlament, care și așa nu depinde decât de un vot asigurat de micul partid unionist nord-irlandez DUP, subliniază cotidianul «The Guardian». «Primul ministru nu vrea alegeri», a recunoscut chiar unul din purtătorii săi de cuvânt, insistând asupra faptului că premierul este «totalmente focalizat» asupra punerii în aplicare a Brexitului, la 31 octombrie, conform dorinței exprimate de 52% dintre britanici la referendumul din 2016.( Opozanţii îi reamintesc însă lui Johnson că la referendum a fost votată în principiu plecarea din UE, nu și maniera – cu sau fără acord – în care se va pleca).
Bruxelles-ul rămâne ferm pe poziție: exclude în continuare renegocierea acordului deja existent
«Nu sunt optimist în privința posibilității de a se evita plecarea Regatului Unit din UE fără un acord privitor la viitoarele lor relații», a declarat pentru «The Sunday Telegraph» Michel Barnier, negociatorul șef european al acordului Brexit. «Este în afara oricărei discuții renegocierea soluției în chestiunea frontierei irlandeze stabilită în acordul la care s-a ajuns în luna noiembrie cu fostul premier Theresa May, acord pe care Boris Johnson vrea să-l renegocieze», a explicat(a câta oară ?) Michel Barnier în interviul acordat publicației amintite. Soluția referitoare la frontiera irlandeză, subiect aflat în centrul disputelor între Londra și Bruxelles, reamintește și cu acest prilej Michel Barnier, prevede că, în cazul în care nu este găsită o soluție mai bună până la finele perioadei de tranziție de după ieșirea din UE, Regatul Unit rămâne într-un «teritoriu vamal unic» împreună cu UE. «Inacceptabil», spune Boris Johnson și echipa sa, susținând că această soluție împiedică Regatul Unit să aibă o politică în domeniul comercial independentă, întrucât ar fi obligat să respecte regulile europene. Michel Barnier răspunde în «The Sunday Telegraph» că soluția deja stabilită în acordul semnat cu doamna May reprezintă «flexibilitatea maximă pe care UE o poate oferi unui stat nemembru al Uniunii Europene». Dispozitivul stabilit este necesar pentru menținerea integrității pieței unice europene, dar și pentru menținerea frontierei deschise între Republica Irlanda (membră a UE) și Irlanda de Nord, componentă a Regatului Unit. «Nu sunt optimist în privința posibilității de a se evita plecarea Regatului Unit din UE fără un acord referitor la viitoarele lor relații», conchide Michel Barnier.
Premierul britanic Boris Johnson este dovada imbatranirii UK.
UK este caduca.