20.4 C
București
joi, 13 mai

Brexit: Schimb de replici între oficiali britanici și europeni ce anunță noi dificultăți în procesul de plecare a Regatului Unit din UE

Boris Johnson, favorit în cursa pentru postul de prim-ministru după demisia dnei Theresa May, avertizează că nu va achita factura Brexit decât în anumite condiții.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Brexit din partea europenilor, exclude renegocierea acordului deja încheiat în noiembrie cu doamna Theresa May. În plus, face precizarea : «May pleacă, dar backstop rămâne» – referire la soluția pentru frontiera irlandeză.

Așa cum se știe deja, doamna Theresa May, care vinerea trecută a părăsit conducerea Partidului conservator, rămâne în funcție până la finele lunii iulie. Boris Johnson, considerat drept favorit la preluarea postului de premier, a lansat deja un avertisment deloc de bun augur pentru următoarele demersuri vizând plecarea Regatului Unit din UE. În cazul în care va deveni prim-ministru, Boris Johnson spune că va refuza să plătească factura Brexit «până când Uniunea Europeană acceptă condiții mai bune de retragere». Într-o declarație pentru «The Sunday Times», Johnson a precizat că banii «vor fi conservați până când noi vom avea mai multă claritate privind calea de urmat». «Într-un bun acord, a mai spus posibilul succesor al Theresei May, banii sunt un excelent mijloc de soluționare a situației și un foarte bun lubrefiant». Așa cum s-a anunțat la momentul respectiv, acordul încheiat de doamna May cu Bruxellesul prevede o reglementare a angajamentelor luate de Regatul Unit în cadrul bugetului plurianual european în curs de derulare (2014-2020), care acoperă și perioada de tranziție prevăzută de acordul amintit. Textul nu dă cifre privind factura, ci o metodă de calcul, conform căreia guvernul britanic a avansat o cifră cuprinsă între 40 și 45 miliarde de euro.

Michel Barnier răspunde diverselor promisiuni ale candidaților la postul de premier britanic

Reuters precizează că Michel Barnier a refuzat să facă vreun comentariu referitor la candidații la postul de prim-ministru britanic, unii dintre ei sugerând renegocierea acordului de retragere din UE încheiat de Theresa May în luna noiembrie cu Bruxellesul. Barbier spune că ideea unei renegocieri este exclusă de liderii europeni. Ceea ce interesează, spune el, este să se știe dacă Regatul Unit dorește să plece din UE în manieră ordonată. Dacă spune DA, atunci acordul de retragere deja încheiat «este singurul posibil». Un Brexit fără acord, susține Michel Barnier, nu va fi niciodată alegerea Uniunii Europene, ceilalți 27 membri ai UE fiind determinați să apere piața unică. «Ceea ce este în joc în Irlanda, a subliniat Barnier, sunt în primul rând pacea, oamenii și stabilitatea. În al doilea rând, piața unică, principalul nostru atu, și nimeni nu ne poate cere să o slăbim. Nu suntem gata să facem compromis, să purtăm negocieri în privința pieței unice». Partizanii unui Brexit fără concesii și fără acord, apărând o poziție ultraliberală, spune Michel Barnier ,înțeleg «să transforme – prin dereglementări – Regatul Unit într-un Singapore european, un paradis fiscal la porțile Europei».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW