Boris Johnson, fostul șef al diplomației britanice, a apreciat luni că strategia doamnei Theresa May vizând plecarea Regatului Unit din UE conduce țara la dezastru. Premierul nu pare să dispună de o majoritate în Parlament pentru a obține votul în favoarea unui acord la care ar ajunge cu Uniunea Europeană.
Deși nu mai sunt decât două luni până la termenul fixat de Londra și Bruxelles pentru organizarea unei ieșiri ordonate a Regatului Unit din UE, Theresa May nu reușește încă să-și convingă compatrioții, nici măcar propriul său partid politic, de justețea proiectului său, ce are drept obiectiv limitarea impactului Brexit asupra comerțului transfrontalier. Boris Johnson, care în luna iulie a demisionat din postul de ministru de Externe în semn de protest față de planul May («Cartea albă») ce are drept obiectiv o ieșire mai puțin dură din UE, a lansat luni noi critici la adresa premierului. «Adoptând propunerile dnei May, noi pornim la luptă arborând un drapel alb… Dacă vom continua pe această cale, ne vom priva de cea mai mare parte a avantajelor Brexit» – scrie Boris Johnson în «The Daily Telegraph», cu sublinierea că planul doamnei May «este sinonim cu dezastrul».
Brexitul preconizat de domnia sa, continuă Boris Johnson, «va împiedica Regatul Unit să devină mai competitiv și să încheie acorduri de liber-schimb ambițioase cu alte state». El atrage atenția că, prin planul dnei May, britanicii «rămân în taxiul UE, dar de data aceasta blocați într-o valiză în care nu vom avea un cuvânt de spus asupra destinației».
Dificultățile doamnei May în propriul partid politic
Theresa May a încercat duminică să calmeze îngrijorarea conservatorilor eurosceptici, dând asigurări că nu va face – le negocierile cu Bruxellesul – nicio concesie care să contravină intereselor Regatului Unit. Cu toate acestea, subliniază «The Times», doamna May nu dispune de o majoritate care să-i permită adoptarea în Parlament a unui acord bazat pe proiectul său (Cartea albă), întrucât 20 de aleși conservatori s-au raliat deja la campania «StandUp4Brexit», care i se opune. Dispune doar de o majoritate de 13 mandate, ceea ce duce la ipoteza unei respingeri a unui acord negociat cu Bruxellesul. Consecința? Probabile alegeri legislative anticipate. Luni, la BBC, Nick Boles, deputat și fost ministru conservator, a declarat că șansele Theresei May de a obține votul în favoarea propunerilor sale sunt «foarte, foarte slabe, aproape de zero».