Theresa May a suferit, joi seară, încă o înfrângere în Camera Comunelor, punând-o într-o situație mult fragilizată la discuțiile pe care domnia sa dorește să le reia cu Bruxellesul, în încercarea de a obține modificarea acordului Brexit. Deputații au refuzat o moțiune prin care li s-a cerut să-i mai dea un răgaz pentru a încerca renegocierea acordului cu europenii. Textul propus de guvern a fost respins cu 303 voturi, contra 258.
«Votul de joi seară arată clar că nu există o majoritate pentru susținerea metodei dnei May în negocierea Brexitului», a declarat liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, și a somat-o pe dna premier să dea explicații în Camera Comunelor și să admită eșecul strategiei sale. Este cert – spun analiști londonezi – că votul de joi seară a slăbit și mai mult poziția Theresei May în fața negociatorilor de la Bruxelles pe care speră să-i convingă să facă unele concesii pentru ca textul acordului Brexit să poată fi acceptat de parlamentul britanic. Dacă până acum domnia sa se prevala de un «mandat clar» din partea deputaților, începând de joi seară, acest mandat practic nu mai există.
Confuzie totală
Theresa May a fost blamată, chiar părăsită de propria-i formațiune politică. Membrii unui grup numeros de deputați conservatori, conduși de Jacob Rees-Mogg, s-au abținut la vot, furioși că doamna premier a aprobat decizia Parlamentului de a exclude o ieșire a Regatului Unit din UE chiar și fără acord. Confuzia a atins punctul culminant joi deoarece declarațiile oficialilor britanici sunt diferite și chiar contradictorii. Conservatorii partizani ai unui acord cu Europa l-au criticat sever pe negociatorul șef britanic, Steve Barclay, pentru că a afirmat că Regatul Unit ar putea părăsi UE, la 29 martie, fără acord.
Bruxellesul, sătul de atâtea amânări
În fața amânărilor fără sfârșit din partea britanică, a jocului politic steril din Camera Comunelor, Bruxellesul dă semne de exasperare. În condițiile în care Regatul Unit este cel care a cerut ieșirea din Uniunea Europeană, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a repetat un lucru deja cunoscut: Uniunea Europeană așteaptă în continuare «propuneri concrete și realiste» din partea Regatului Unit. A devenit însă clar pentru unii analiști europeni că strategia Theresei May constă în a aștepta ultimul moment înainte de 29 martie pentru a încerca astfel să smulgă totuși o concesie și din partea Bruxellesului. Cum acesta pare de neclintit în refuzul de a renegocia tratatul încheiat în noiembrie anul trecut, există, în opinia analiștilor politici londonezi , «riscul unui eșec și al unui haos anunțat».