2.1 C
București
duminică, 29 noiembrie

Țările occidentale încearcă să salveze tratatul internațional “Cer deschis”

Cei 30 membri ai NATO s-au întrunit vineri într-o reuniune de urgență la Bruxelles, după anunțul făcut de președintele Donald Trump potrivit căruia Statele Unite se retrag din tratatul internațional “Cer deschis”, semnat în 1992.

Oficial, aliații nord-atlantici nu pot face nimic, decât să ia notă de decizia americană, dar unele dintre aceste țări speră ca Washingtonul să revină asupra acestei decizii înainte de intrarea ei în vigoare, peste șase luni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat publicității un lung comunicat în care susține argumentul prezentat de Donald Trump conform căruia Rusia nu a respectat obligațiile asumate prin tratatul “Cerul liber”, impunând restricții la survolul frontierelor sale cu Georgia sau cu enclava Kaliningrad. Comunicatul cuprinde însă și o altă parte ce reflectă starea de spirit în cadrul Alianței Atlantice. Aliații atlantici spun că, în ceea ce ii privește, vor continuă să susțină, să respecte și să întărească procesul de dezarmare, controlul armamentelor și neproliferarea.

Zece țări europene regretă retragerea Statelor Unite din tratatul “Cer deschis”

Tot vineri, zece țări europene au dat publicității o declarație comună în care își exprimă regretul în legătură cu decizia Statelor Unite de a ieși din tratatul “Cer deschis”, pe care ele îl consideră “un element crucial al cadrului de întărire a încrederii create de-a lungul unor decenii anterioare în scopul creșterii transparenței și securității în zona euro-atlantică”. “Regretăm anunțul făcut de guvernul Statelor Unite privind intenția de a se retrage din tratatul “Cer deschis”, chiar dacă împărtășim preocuparea americană relativă la punerea în aplicare de către Federația Rusă a dispozițiilor tratatului”, se spune în comunicatul miniștrilor de Externe ai Franței, Germaniei, Belgiei, Spaniei, Finlandei, Italiei, Luxemburgului, Olandei, Cehiei și Suediei. “Reafirmăm, au avertizat cei zece miniștri de externe citați, că acest tratat rămâne funcțional și util”.

Rusia înțelege să rămână în tratatul “Cer deschis”

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandre Gruchko, citat de corespondentul RFI la Moscova, a respins, într-o declarație pentru agenția NOVOSTI, toate acuzațiile formulate de partea americană și a regretat decizia Statelor Unite de a se retrage din tratatul internațional “Cer deschis”. Domnia sa a precizat că, în pofida deciziei Statelor Unite, Rusia rămâne parte a tratatului respectiv . “Câtă vreme tratatul respectiv rămâne în vigoare, noi intenționăm să-l respectăm… pornind de la principiul că și celelalte state semnatare vor acționa în același fel”, a subliniat ministrul rus mai sus menționat . El a minimalizat încălcările tratatului ce sunt atribuite Rusiei de către Washington, clificandu-le “simple chestiuni tehnice” ce pot fi reglate prin dialog.


Foto: By Eirik U. Birkeland, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2576401

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW