Decizia dnei May de a transfera Camerei Comunelor o eventuală decizie privind amânarea datei Brexit are drept scop evitarea unei plecări din UE fără acord. Ea cedează, de fapt, în fața presiunilor venite inclusiv din propria formațiune politică a conservatorilor.
Ipoteza unei amânări a plecării din UE a Regatului Unit – spun cei mai mulți analiști, comentatori londonezi – a devenit tot mai probabilă, pe măsură ce data-limită, 29 martie, se apropie. Mai mulți lideri europeni au salutat însă revirimentul – aproape neașteptat – în poziția dnei Theresa May. Este bine știut că schimbări de acest gen nu intră în comportamentul său obișnuit. Astfel, domnia sa a acceptat oficial ideea amânării datei ieșirii Regatului Unit din UE în cazul în care acordul de «divorț» nu va fi ratificat de către deputații britanici. Mingea este acum în terenul Parlamentului britanic, care nu dorește un Brexit fără acord. Dna May a trebuit, astfel, să se plieze și în fața ostilității guvernului său, opus unei plecări brutale din UE. Marți, domnia sa a fost chiar amenințată cu demisia a trei secretari de stat «pentru a împiedica – au spus ei – un dezastru». Alți 15 membri ai echipei guvernamentale, scrie «The Daily Mail», ar fi gata să procedeze în mod similar.
May și Corbyn, sub presiunea partidelor lor
Nu este un secret faptul că autoritatea doamnei premier este din ce în ce mai contestată. Săptămâna trecută, trei deputați eurofili au demisionat din Partidul conservator, criticând «gestionarea dezastruoasă a Brexit» de către guvern. Ei s-au alăturat unui grup de opt deputați laburiști, demisionari din partidul lor, formând un grup al «independenților» în Camera Comunelor. Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, și-a schimbat și el strategia, anunțând la începutul săptămânii că este gata să susțină un amendament ce propune organizarea unui nou referendum privind ieșirea din UE, după cel din 2016. Astfel, remarca marți «The Evening Standard», Theresa May, ca și liderul laburist Jeremy Corbyn, au fost, amândoi, forțați de formațiunile lor politice să apere linii politice în materie de Brexit la care în urmă cu câteva zile se opuseseră cu vehemență.
O procedură în trei etape
Theresa May a spus din nou că, personal, este împotriva amânării termenului Brexit (29 martie), precizând că nu dorește ca, dacă va fi decisă, să depășească luna iunie. În caz contrar, Regatul Unit va fi obligat să participe la alegerile europarlamentare din 26 mai. Concret, dna May are în vedere un proces în trei etape. Mai întâi, domnia sa va supune Camerei Comunelor o versiune modificată a acordului Brexit pe care l-a semnat în noiembrie anul trecut la Bruxelles și pe care deputații l-au respins la mijlocul lunii ianuarie. Dacă această nouă versiune va fi din nou respinsă, ea le va cere, în 13 martie, să spună dacă vor să iasă din UE fără acord. Dacă refuză, atunci ea va supune, în 14 martie, la vot o moțiune prin care cere Parlamentului să spună dacă dorește extinderea – scurtă sau limitată – a articolului 50 din Tratatul european, în virtutea căruia a fost declanșat procesul Brexit, în urmă cu aproape doi ani. Amânarea va trebui acceptată de Uniunea Europeană, care, de altfel, pare să fie de acord. Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat la începutul acestei săptămâni că «o amânare ar fi soluția rațională».