Într-un efort de ultimă șansă, doamna Theresa May încearcă să găsească un compromis cu rivalul său, liderul laburist Jeremy Corbyn. Ea intenționează să ceară o nouă amânare a plecării Regatului Unit din UE, obligată de fapt de o decizie votată de Camera Comunelor. O nouă amânare nu este însă o formalitate, ea având nevoie de votul unanim al celorlalți membri ai UE.
Londra și Bruxellesul susțin cu tărie și fără întrerupere că doresc evitarea unui Brexit fără acord. «Vom lucra, statele membre ale UE și Parlamentul European, până la ultima clipă pentru a evita scenariul cel mai grav», a promis Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. «Mă voi bate până în ultimul moment pentru o plecare «ordonată» a Regatului Unit din UE», a declarat joi Angela Merkel. Domnia sa s-a deplasat la Dublin, unde domnește o atmosferă de neliniște legat de consecințele unei restabiliri – în cazul unui Brexit dur – a frontierei între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, componentă a Regatului Unit. Theresa May, spun surse londoneze citate de corespondentul la Londra al ziarului «Les Echos», precum și de alte ziare franceze, intenționează să ceară din nou Bruxellesului o nouă amânare a plecării din UE dincolo de 22 mai, ultimatumul fixat de către europeni în cadrul «Planului B». Ceea ce avem acum de făcut, a declarat miercuri doamna May, este să găsim o soluție susținută de Camera Comunelor și să concretizăm Brexitul.
O mână întinsă liderului laburist Corbyn
Doamna May s-a întâlnit deja miercuri cu Jeremy Corbyn. La finalul convorbirii a fost dat publicității un comunicat «sărăcuţ», în care se sublinia, totuși, că «discuțiile purtate au fost constructive». Surse informate la care are acces corespondentul «Les Echos» au relatat că liderul laburist a fost în dezacord cu doamna May în chestiuni legate de ieșirea din piața unică europeană, de liberă circulație a persoanelor și în privința unei uniuni vamale. Este bine știut că Theresa May este partizana unei rupturi nete de UE. Oricum, tentativa doamnei premier de a coopera cu opoziția (convorbirile cu liderul laburist urmând să continue și joi) a avut drept consecință două noi demisii din echipa guvernamentală: Chris Heaton-Harris, secretar de stat pentru Brexit, și Nigel Adams, secretar de stat pentru Ţara Galilor. Oricum, scenariul unei noi amânări este departe de a fi doar o formalitate, reamintesc analiștii politici londonezi și europeni. El trebuie aprobat în unanimitate de ceilalți 27 membri ai UE cu prilejul summitului excepțional ce va avea loc în data de 10 aprilie. Dacă va fi acceptată noua amânare, este certă obligația ca și Regatul Unit să organizeze alegeri europarlamentare.
Banca Angliei se alarmează
Riscul ca Regatul Unit să plece din UE fără acord continuă să se afle, totuși, la «nivel alarmant», a avertizat miercuri guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney. El a avertizat că nu este exclus ca, brusc, Regatul Unit să iasă din UE fără acord, chiar dacă toată lumea spune că nu dorește acest lucru. Sunt însă semne de neliniște în comunitatea oamenilor de afaceri care duc chiar la «alarmă». Astfel, în luna martie, puternicul sector al serviciilor financiare – locomotiva economiei britanice – a înregistrat o scădere considerabilă, până la oprire totală (MC).