Boris Johnson a încheiat congresul Partidului conservator – ale cărui lucrări s-au desfășurat la Manchester – cu o nouă propunere de acord Brexit. Dar, spun analiști europeni, ceea ce el a anunțat ca un «compromis» privind frontiera irlandeză, subiect ce blochează de trei ani realizarea unui acord care să permită ieșirea ordonată a Regatului Unit din UE, nu este decât o nouă scorneală ce are drept scop deplasarea unei părți din presiunea la care este supusă Londra asupra Uniunii Europene.
Discursul lui Johnson de miercuri nu a provocat entuziasm la Bruxelles și nici la Dublin.
Johnson – crezând că dă lovitura – a prezentat conservatorilor o scrisoare (de patru pagini) adresată lui Jean-Claude Juncker( cu formula «dragă Jean-Claude»), președintele încă în funcțiune al Comisiei Europene în care prezintă detaliile unui nou acord de divorț. Rezumându-l, întrucât este extrem de tehnic, Johnson propune ca Irlanda de Nord să rămână în aceeași uniune vamală ca și Regatul Unit, dar ea să mențină reglementările europene în perioada de tranziție, cu posibilitatea unei reînnoiri periodice. Irlanda de Nord ar rămâne deci în piața unică europeană, creându-se o «zonă de reglementare» pe insulă. Această soluție elimină orice control între cele două Irlande, dar – atenție! – implică reglementări divergente între provincia britanică și restul Regatului Unit. Acest «compromis rezonabil» (în opinia lui Johnson) a fost imediat apreciat drept «problematic» de Comisia Europeană. Principala problemă: menținerea regulilor comune între cele două Irlande – ce evita existența unei frontiere și a controalelor – nu mai este garantată ca durată, așa cum era în formula «plasei de siguranță»(backstop). «Noi», i-a precizat Juncker lui Johnson, «trebuie să avem o soluție operațională juridic care să răspundă la toate obiectivele filetului de securitate: împiedicarea reinstalării unei frontiere dure în Irlanda, prezervarea cooperării economice Nord-Sud în insulă și protejarea pieței unice europene cu Irlanda în interiorul ei».
Un Johnson mai degrabă gata de luptă
Comentatori informați din surse apropiate congresului conservatorilor subliniază că Boris Johnson nu și-a prezentat oferta cu intenția de a ceda. «Daily Mail, ziar apropiat lui, anunța miercuri seară că, în cazul respingerii ofertei sale, Johnson intenționează să boicoteze Consiliul European din 17 octombrie. Apare un Johnson gata de luptă, și nu pentru compromisuri. Discursul său în congresul de la Manchester a demonstrat acest lucru. Prezentând oferta mai sus menționată, el a avertizat pe ton ferm că, indiferent dacă se ajunge la un compromis sau nu cu Bruxellesul, Regatul Unit iese din UE la 31 octombrie.
Laburiștii consideră proiectul lui Johnson mai rău decât cel al doamnei May
Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că «oferta» lui Boris Johnson este o soluție mult mai proastă decât cea din acordul realizat de Theresa May în noiembrie anul trecut. Ea «compromite orice speranță de a se ajunge la o majoritate în parlament». În aceste condiții, mulți, la Londra,dar și în Europa, își pun întrebarea ce se poate întâmpla în actualul stadiu al disputelor, fără șanse de a avea o majoritate în parlament. Nimic nu este sigur. Boris Johnson dorește neapărat un acord Brexit (așa cum îl vrea el) înainte de Consiliul European din 17 octombrie, întrucât parlamentul britanic a votat recent o lege conform căreia, dacă nu se ajunge la un acord până în 19 octombrie, procesul Brexit trebuie să înceteze. Declarații virulente ale lui Johnson arată că el nu se va supune legii respective. Mulți în Europa înclină să creadă în previziunea șefului diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, care miercuri spune că, «în acest moment, ipoteza unei ieșiri fără acord a Regatului Unit din UE este cea mai plauzibilă». Noua propunere britanică, a afirmat la rândul său negociatorul șef european pentru Brexit, Michel Barnier, propune elemente de progres în chestiunea irlandeză dar «conține și multe semne de întrebare privind viitorul… Mai este mult de lucrat».