19.9 C
București
vineri, 18 septembrie

Brexit: Uniunea Europeană se pregătește pentru un final fără acord privind viitoarele relații cu Regatul Unit

Uniunea Europeană i-a încredințat lui Michel Barnier mandatul pentru a purta negocierile cu Regatul Unit privind viitoarele relații după perioada de tranziție, respectiv după 1 ianuarie 2021. Londra a procedat la fel și a anunțat joia trecută propriul său negociator, lăsând însă să planeze riscul de a se retrage de la negocieri încă din luna iunie, la jumătatea duratei negocierilor, dacă va constata că nu sunt făcute progrese, că negocierile nu sunt pe o direcție bună, respectiv către un acord de liber-schimb după modelul celui încheiat de UE cu Canada (fără tarife, cote, dumping).

“Comisia Europeană se pregătește cu minuțiozitate – pentru a fi utilă cetățenilor și întreprinderilor – inclusiv pentru un scenariu de Brexit fără acord referitor la viitoarele relații cu Regatul Unit”, a explicat Dana Spinant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. În opinia sa, ar fi totuși prematur să se speculeze în privința rezultatelor negocierilor ce urmează a începe luni, 1 aprilie și mai ales să se anticipeze un final fără acord. Totuși, Comisia Europeană este pregătită și pentru situația creată de o absență a unui acord la finele negocierilor, a subliniat Dana Spinant. Uniunea Europeană s-a declarat gata să poarte negocieri cu bună-credință în vederea stabilirii de relații strânse cu Regatul Unit, dar va respecta situația în care guvernul britanic va prefera o ruptură completă.

Surse informate din Bruxelles, citate de RFI, arată că amenințările din ultimele zile lansate de Londra nu sunt o surpriză. Mai întâi, deoarece după victoria lui Boris Johnson, amenințarea cu închiderea ușilor pentru un acord cu Bruxellesul este văzută ca o poziție “foarte ideologică”. Apoi, amenințarea respectivă este considerată drept o strategie menită să forțeze mâna UE, întrucât Regatul Unit “nu dispune de cărţi pentru un joc (a negocia) de pe poziții de forță”.

Intransigența negociatorului european este de neclintit

Intenția afișată de Londra, de a încheia rapid un acord de liber schimb asemănător celui încheiat cu Canada, evocată clar joia trecută în parlamentul britanic de către Michael Gove, șeful de cabinet al guvernului Johnson, riscă să se lovească de intransigența negociatorului european Michel Barnier, al cărui mandat stabilit la începutul săptămânii trecute de către “cei 27” include niște “linii roșii foarte stricte” la negocieri. Europa nu va permite intrarea liberă pe teritoriul ei a produselor și serviciilor britanice fără condiții, întrucât Regatul Unit nu este Canada, spun experți bruxelezi. Proximitatea și importanţa pieței britanice, interdependența sa cu piața unică, fiscalitatea sau legislația muncii justifică, potrivit Bruxellesului, tratamentul mai exigent față de Londra.

Riscul, spune “Les Echos”, este foarte mare pentru cazul în care nu se va ajunge totuși la un compromis și Regatul Unit iese definitiv din UE fără un acord cu europenii. Regulile jocului vor fi, în acest caz, dure pentru Londra, căreia îi vor fi aplicate regulile Organizației Mondiale a Comerțului care prevăd aplicarea de taxe vamale la cea mai mare parte a produselor britanice. Există însă posibilitatea, evocată de experți, comentatori de presă din Bruxelles, ca amenințările lansate joia trecută de Londra să fie doar o încercare de a forța mâna “celor 27” înaintea începerii luni, la Bruxelles, a negocierilor privind viitoarele relații UE-Regatul Unit.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW