Cel de al Treilea Război Mondial, economic și social, provocat de epidemia cu Covid 19 este considerat de către unii dintre istorici, urmare a amplorii, ca fiind momentul în care secolul XXI a început cu adevărat.
Începutul secolului XX este plasat de majoritatea istoricilor nu în anul 1901, ci către sfârșitul Marelui Război (1917 – 1918). Război despre care un bancher german al vremii spunea că „ nu va dura mult, ar fi prea costisitor pentru noi toţi”.
Istoricii au privit către transformările sociale și economice. O societate care era divizată între o aristocrație și mare burghezie bogate, o clasă mijlocie sărăcită ce va fi atrasă de extrema-dreaptă, fascism sau nazism, și o clasă muncitoare (industrie și agricultură) pauperizată, care se va îndrepta către extreme-stânga, ce va aduce bolșevicii la putere în Rusia.
În „Sfârșitul istoriei și ultimul om”, carte publicată în 1992, Francis Fukuyama argumenta că prin căderea Zidului de fier, democrația liberală, cu origini occidentale, și piața liberă sunt expresii complete și definitive ale reprezentării politice, iar umanitatea se va angaja într-un proces progresiv, evolutiv, care când își va atinge limitele va aduce sfârșitul istoriei („sfârșitul evoluției ideologice a umanității și al universalizării democrației liberale occidentale ca formă finală a guvernării umane”).
Actuala izolarea socială a gripat motorul economic, David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, afirmând recent că pandemia va provoca „o recesiune globală majoră”.
Ca în orice război, istoria va fi scrisă de învingătorii în cea de a Treia Conflagrație Mondială.
Un tratament împotriva scabiei şi a păduchilor a omorât coronavirusul în laborator, în două zile – studiu
Ivermectina, o substanţă folosită în loţiunile împotriva păduchilor şi în medicamentele şi cremele pentru tratarea scabiei, a fost folosită de o echipă de cercetători din Australia pentru eliminarea întregului material genetic al coronavirusului, în condiţii de laborator.
Cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, au anunţat că folosind o doză de Ivermectină au reuşit să stopeze, în două zile şi în condiţii de laborator, răspândirea virusului SARS-CoV-2 într-o cultură.
Am descoperit că o singură doză poate să elimine tot materialul genetic al virusului (ARN-ul viral) în 48 de ore şi că inclusiv după 24 de ore se poate observa o reducere seminficativă”, a afirmat dr. Kylie Wagstaff, unul dintre autorii studiului.
Deşi nu se ştie cum acţionează Ivermectina asupra virusului, cel mai probabil medicamentul opreşte virusul să amortizeze capacitatea celulelor gazdă de a-l elimina.
În perioada următoare, cercetătorii din Australia vor să afle cum acţionează mai exact Ivermectina împotriva coronavirusului şi care este doza corectă pentru a fi siguri că nivelul folosit în vitro nu este dăunător oamenilor.
Kylie Wagstaff a afirmat că un medicament poate să ajute mult mai repede omenirea în combaterea COVID-19 deoarece, în termeni realişti, „va trece ceva timp până când un vaccin va fi disponibil la scară largă”.
La rândul său, dr. Leon Caly, din cadrul Royal Melbourne Hospital, s-a declarat încântat de rezultatele obţinute. „În calitate de virusolog care a făcut parte din echipa care a izolat pentru prima dată virusul SARS-CoV-2 în afara Chinei, în ianuarie 2020, sunt încântat de perspectiva utilizării Ivermectinei ca potenţial medicament împotriva COVID-19”, a afirmat dr. Leon Caly, autor principal al studiului publicat în Antiviral Research.
Folosirea Ivermectinei în combaterea COVID-19 depinde de rezultatele testelor pre-clinice şi clinice pentru care este nevoie de fonduri, după cum a afirmat dr. Kylie Wagstaff.
Decoperită în 1975, Ivermectina a început să fie folosită din 1981 ca antiparazit împotriva păduchilor, scabiei sau viermilor intestinali.
Este destul de ieftină, fiind considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii unul dintre cele mai sigure şi eficiente medicamente.
Ivermectina este folosită şi pentru a controla oncocercoza (denumită şi boala lui Robles) care poate duce la orbire ca urmare a infestării pielii şi ochilor cu Onclwcerca volvulus, un vierme nematod, dar şi împotriva filariozei limfatice (cunoscută şi sub numele de elefantiazis), afecţiune care provoacă îngroşarea anormală a unor regiuni corporale, în special a membrelor inferioare
Aprobat de Autoritatea americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), medicamentul antiparazitar s-a dovedit eficient in vitro împotriva altor virusuri, precum HIV, virusul dengue, al gripei comune, dar şi Zika.