14.8 C
București
joi, 4 martie

Burse în toată România!

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului României stabilirea unui plafon minim pentru bursele pentru elevi, fie ele sociale, de studiu, de merit sau de performanță. Vă solicităm să includeți finanțarea necesară în bugetul de stat pentru anul 2020.

Elevii cer Ministerului Educației și Cercetării centralizarea și monitorizarea modului în care sunt acordate bursele în fiecare localitate. În cazul în care autoritățile publice locale refuză sau nu pot acorda aceste burse, Guvernul României să asigure fondurile necesare.

De ce este important acest demers?

În decembrie 2019, încă există burse de 8 (opt) lei. Este cazul copiilor din Pilu, județul Arad. Această realitate contravine Legii Educației Naționale care spune că educația este o prioritate națională. Cu toate acestea, elevii înfruntă zilnic probleme cauzate de lipsa echității din sistem.

Reducerea decalajelor este posibilă doar prin impunerea de către Guvernul României, prin hotărâre de guvern, a unui cuantum minim pentru fiecare tip de bursă.

Potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică pentru anul 2018, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor de consum aferente pentru o gospodărie), pentru educație. În aceste condiții, bursa socială, de studiu, respectiv cea de merit sau performanță reprezintă un stimulent pentru elevii care au potențial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situația financiară nu le permite acest lucru.

Astfel, elevii consideră necesare următoarele sume:
– bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;
– bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;
– bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;
– bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW