Cu nici o săptămână înaintea scrutinului prezidențial, distanța în sondajele de opinie privind șansele celor doi contracandidați se diminuează, fără certitudine în favoarea cui.
Ultimele sondaje îl dau în continuare pe Donald Trump în urma lui Joe Biden. Analiștii de la „Le Figaro”, citând presa americană, reamintesc însă că la fel ca la alegerile din 2016, scrutinul s-ar putea, din nou, să fie jucat în doar câteva state disputate de către candidați, acolo unde doar câteva zeci de mii de voturi ar putea decide rezultatul scrutinului.
Se știe deja că în cel puțin trei din aceste state, avansul mediu deținut de Biden nu este mai mare de 3 procente: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Sunt exact statele unde la alegerile precedente Donald Trump a „smuls” la limită victoria.
S-a aflat, de asemenea, că Joe Biden a pierdut ceva teren în trei state din sudul țării, respectiv în Florida, Georgia și Carolina de Nord. Distanța s-a redus serios și în Arizona. Dacă Trump dispune de de un ușor avantaj în statul Ohio, el a pierdut cursa în Texas și Iowa. Cu statele Minnesota și Nevada, unde Biden și-a păstrat în ultimele zile superioritatea, aceste circa zece state mai sus menționate fac obiectul unei competiții încrâncenate, relevă analiști politici americani citați de „Le Figaro”.
O luptă electorală ieşită din comun
Cei doi candidați și-au multiplicat în ultimele săptămâni deplasările în aceste state-cheie, mobilizându-și inclusiv soţiile, coechipierii și chiar prietenii pentru a acoperi cât mai mult terenul disputat. Cu o energie ieşită din comun, remarcă presa americană, Donald Trump ține câte două și chiar trei mitinguri electorale pe zi, uneori de pe scara avionului prezidenţial cu care se deplasează. În fiecare stat, discursul său este calibrat pentru a atrage votul uneia sau altei categorii de alegători considerați cruciali, capabili să schimbe raportul de forțe cu Biden. În Pennsylvania de pildă, stat în care șansele de victorie îi sunt reduse, Trump a avertizat că în cazul în care ar fi ales Biden, acesta va interzice exploatarea gazului de șist prin fracturare hidraulică, activitate de care depinde un mare număr de locuri de muncă.
Trump luptă de asemenea pentru a câștiga electoratul feminin de la periferii, categorie ce a contribuit la alegerea sa și în 2016, dar care, de data aceasta, manifestă mai puțin entuziasm pentru candidatura sa, chiar dacă vine cu noi promisiuni.
Barack Obama, mobilizat personal în Florida în favoarea lui Biden
Joe Biden, care o bună parte din campania electorală, din motive sanitare, a preferat să o desfășoare evitând adunări cu participare numeroasă – motiv pentru care și-a atras glume, ironii din partea lui Donald Trump – a trecut, și el, în ultimele zile la o campanie mai amplă, în special în statul Pennsylvania, unde el crede că se va juca victoria. „Victoria se va juca în Pennsylvania, am încredere în voi, în statul meu”, a declarat sâmbătă la un miting electoral de la Philadelphia.
Corespondenții de presă remarcă faptul că, spre deosebire de cei prezenți la mitingurile lui Donald Trump, care participă fără vreo măsură profilactică, cei prezenți la mitingurile lui Biden, prezenți în special în parcuri de staționare a automobilelor, auditoriul rămâne în automobile, pentru a diminua riscul transmiterii coronavirusului.
În Florida, unul dintre statele-cheie ce pot decide rezultatul scrutinului, cunoscut a fi fost întotdeauna, în ultimii 20 de ani, de partea candidatului republican, a intervenit personal Barck Obama. El l-a atacat pe Donald Trump pentru că se laudă cu o situație economică bună moștenită de fapt de la administrația sa. I-a reproșat în termeni duri gestionarea proastă a pandemiei, fără să-și asume vreo răspundere. Obama i-a avertizat, și el, pe alegători că realegerea lui Trump la președinție va însemna continuarea actualei politici.