Cu toții ne dorim să avem un zâmbet cât mai frumos și vrem ca dinții noștri să arate perfect. Din păcate, aspectul acestora poate fi afectat foarte ușor, însă acest lucru nu este definitiv. Fațetele dentare reprezintă o metodă rapidă, minim sau chiar non-invazivă de a reda frumusețea danturii și de a menține un aspect natural. Însă, ce reprezintă acestea și când se recomandă aplicarea lor? Află acum mai multe despre fațetele dentare.
Ce sunt fațetele dentare?
Aplicarea fațetelor dentare face parte din ramura esteticii dentare, însă fațetele în sine reprezintă, de fapt, mici lucrări protetice. Ele sunt realizate din ceramică și se aplică pe suprafața dinților, în zona vizibilă, astfel modificând aspectul acestora. Deși scopul lor poate fi comparat cu cel al albirii dentare, fațetele oferă rezultate diferite.
Fiind mici fâșii ceramice aplicate pe dinți, pacienții au deseori întrebări cu privire la durabilitatea acestora. Fațetele sunt departe de a fi fragile, ele au o rezistență ridicată și pot avea o durată de viață extraordinar de lungă.
Când sunt recomandate fațetele dentare?
Fațetele sunt potrivite pentru o serie de probleme estetice mai ușoare. În principiu, acestea se recomandă dinților cu probleme de culoare, de formă sau ușoare malpoziționări.
Când vine vorba de îmbunătățirea culorii, fațetele au un rol similar cu albirea dentară. În schimb, există situații în care aceasta nu poate oferi rezultatele dorite. Există anumite medicamente, precum tetraciclina, care colorează puternic dinții și albirea nu este suficientă. De asemenea, o colorație neuniformă este mai greu de corectat în acest mod, precum și dinții demineralizați. În cazul acestor probleme, pacienții pot apela cu încredere la fațetele dentare.
Așa cum am menționat mai sus, fațetele pot corecta și anomaliile de formă ale dinților. De exemplu, dacă o persoană are dinții prea mici sau spațiați, fațetele se pot aplica fără probleme pentru a acoperi aceste defecte. Dacă pacientul are mici fracturi dentare, fisuri sau ciobiri, fațetele reprezintă din nou o soluție.
În cele din urmă, această metodă estetică poate fi de ajutor și în cazul unor dinți poziționați necorespunzător. Însă, ea nu este destinată anomaliilor mai grave, care afectează aspectul întregului maxilar. Fațetele pot fi aplicate pe dinții rotiți sau cu o poziție ușor incorectă, așadar sunt potrivite pentru cazurile mai ușoare.
Tipuri de fațete dentare
În funcție de aspectul inițial al danturii și de problema estetică pe care o rezolvă, fațetele se împart în două categorii. Diferența dintre acestea este modul în care sunt aplicate – cu șlefuire sau fără șlefuire.
Fațetele cu șlefuire implică eliminarea unei cantități foarte mici de țesut dentar pentru o aplicare mai bună și sunt recomandate dinților de dimensiuni mai mari. În schimb, atunci când dinții sunt deja foarte mici sau fixarea este posibilă mai ușor, se pot folosi fără probleme și fațetele fără șlefuire, care se aplică direct pe suprafața dinților.
Fațetele dentare reprezintă o metodă simplă de a reda un aspect plăcut și natural dinților și de a obține un zâmbet de invidiat. Doctor Klodian Hazizi este specializat în tratamentele dentare de ordin estetic și te poate ajuta să ai din nou o dantură frumoasă.