Cand si de ce ai nevoie de un consultant de mediu?

Ingrijorarea fata de mediul inconjurator este una cat se poate de justificata, in conditiile in care gradul mare de poluare pune in pericol existenta omenirii. Din fericire, in utlimii ani au fost organizate din ce in ce mai multe campanii sociale si miscari care au dus la adoptarea unor masuri legislative pentru protectia mediului.

Conform legislatiei din Romania, orice firma trebuie sa se asigure ca isi desfasoara activitatea cu un impact cat mai mic asupra mediului, ceea ce necesita sa fie sa apeleze la specializarea unui angajat sau angajarea unui reprezentant de mediu, fie sa apeleze la firme care ofera consultanta de mediu.

Care sunt firmele care au nevoie de un responsabil de mediu?

Nu toate firmele trebuie sa apeleze la un astfel de profesionist, ci doar cele care desfășoară activități cu impact puternic asupra mediului sau arunca deseuri. Practic, toți cei care produc sau dețin deseuri sunt obligați sa desemneze un reprezentant pentru protecția mediului.

Exista diferente intre un responsabil de mediu si un consultant de mediu?

Da! Chiar daca ambii trebuie sa aiba studii superioare si cursuri de specializare, consultantul de mediu este cel care trebuie sa aiba cunostinte mai mari, acesta colaborand cu mai multe firme din mai multe domenii. Consultantul de mediu are nevoie de acreditari de la Ministerul Mediului, in timp ce responsabilul de mediu nu are nevoie de nicio acreditare.

Din perspectiva antreprenorului insa, ambii profesionisti au aceleasi obligatii:

  • Sa evalueze corect impactul pe care il are  asupra mediului compania la care lucreaza sau cu care colaboreaza;
  • Sa coordoneze activitatea de minimizrea a acestui impact;
  • Sa elaboreze documentatia necesara pentru companie, in asa fel incat aceasta sa poata obtine actele obligatorii, impuse de lege;
  • Sa completeze rapoarte si sa le prezinte organelor abilitate;
  • Sa creeze un audit intern prin care sa monitorizeze factorii de mediu.

Este mai bine sa angajezi un responsabil de mediu sau sa apelezi la o firma de consultanta?

In cazul in care firma este mare si are un impact puternic asupra mediului, cel mai bine este sa se angajeze un responsabil sau sa se delege un angajat care sa se specializeze in acest sens. In cazul in care firma este mica, este mult mai bine sa se apeleze la externalizarea serviciului si  colaborarea cu o firma de consultanta.

O astfel de decizie vine la pachet cu mai multe avantaje:

  • Nu supraincarca atributiile unei persoane din randul personalului;
  • Este o solutie mai ieftina, consultantul nelucrand cu norma intreaga;
  • Rezultatele sunt mai bune, in conditiile in care consultantii de mediu sunt mult mai bine pregatiti. Acestia au cunostinte foarte bune ale legislatiei curente, au experienta altor companii cu care au colaborat si pot rezolva mult mai repede anumite provocari cu care reprezentantul de mediu nu a avut de a face. In plus, consultantul de mediu este mereu la curent cu ultimele noutati din domeniu si le poate aplica.

Un serviciu de consultanta este, asadar, foarte benefic unui business, reusind sa ajute la economisirea de timp si de resurse.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW