Candidatura Laurei Codruţa Kövesi la Parchetul European, susţinută de două nume importante

Laura Codruta Kovesi este sustinuta de doua nume importante pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru Digi24 că fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, trebuie să fie noul procuror-şef al Parchetului European (EPPO) deoarece a fost clasată pe primul loc de comitetul de selecţie al PE.

,,Doamna Kövesi cred că trebuie să fie procurorul general acolo unde candidează, asta cred eu. Fiindcă a fost plasată de Parlament pe primul loc şi, dacă mergi pe această idee, atunci trebuie să fie acolo. Eu cred că dacă a ajuns până la această fază e bine să meargă acolo şi dacă are această expertiză, dacă ei au zis că e bine după audieri, după vot, eu nu am nimic împotrivă”, a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, preşedintele UDMR a subliniat faptul că trebuie să existe aceleaşi reguli pentru toţi candidaţii: ”Trebuie să existe aceeaşi regulă pentru toată lumea”.

Pe de altă parte, acesta a spus că nu este de acord cu implicarea parlamentelor naţionale sau europene în procedura de numire a şefilor de parchete.

,,Mi-e greu să mă pronunţ în această chestiune, să intru în foarte multe detalii, fiindcă eu sunt pentru neimplicarea parlamentelor – indiferent dacă e naţional, european – în numirile şefilor de parchete. Nu sunt pentru. De aceea mi-e greu să mă pronunţ. Dacă spun că nu e bine, atunci o să spună lumea că «nu o vrei pe Kövesi nu ştiu unde». Nu mă interesează până la urmă, fiindcă e o carieră profesională, e o instituţie europeană care încă nu funcţionează, dar va funcţiona, probabil, începând de anul viitor. Ea s-a prezentat, oamenii au votat, astea-s regulile acolo, să meargă”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre Kövesi: Este pe ,,deplin calificată”

Un mesaj de susţinere a venit şi din partea ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm. Întrebat de către jurnaliştii de la Europa Liberă dacă consideră că „Laura Codruţa Kövesi merită să fie procuror-şef european?”, diplomatul american a răspuns că a „avut o cooperare excelentă” cu fosta şefă a DNA şi că este pe „deplin calificată” pentru a ocupa cea mai înaltă funcţie din cadrul EPPO.

,,Europa Liberă: Credeţi că Laura Codruţa Kövesi merită să fie procuror-şef european?

Hans Klemm: „Am avut o cooperare excelentă cu doamna Kövesi în perioada în care a fost procuror general şi director al DNA. Din experienţa activităţii noastre comune cu doamna Kövesi, avem un mare respect pentru capacităţile sale şi credem că este deplin calificată pentru postul de procuror-şef european”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, într-un interviu pentru Europa Liberă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW